Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 13:24 |

Delegacija PSBiH na potpisivanju memoranduma za podršku medijskim servisima

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 27. juna (FENA) - Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su činili predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić, danas je u Tirani prisustvovala potpisivanju Memoranduma o realizaciji projekta Evropske unije (EU) pod nazivom „Tehnička podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu“.

Projekt, čiji je cilj podrška reformi javnih medijskih servisa u šest zemalja regiona Zapadnog Balkana, predstavljen je tokom dvodnevne konferencije u glavnom gradu Albanije, kojoj su, osim bh. delegacije, prisustvovali parlamentarci iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Belgije, Švajcarske, Slovenije, Austrije i sa Kosova, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavljajući projekt, generalni direktor Evropske radiodifuzne unije (EBU) Noel Curran naglasio je potrebu uspostavljanja evropskih standarda i zajedničkog referentnog okvira za nezavisne i profesionalne medije na Zapadnom Balkanu, kako u vezi sa modelima finansiranja tako i u vezi sa izborom i funkcionisanjem upravljačkih tijela u medijima, a posebno u javnim servisima.

Prvi čovjek EBU-a rekao je da realizacija projekta treba da doprinese stvaranju sinergije između javnih servisa u zemljama Zapadnog Balkana, koja uključuje regionalnu razmjenu dobrih medijskih praksi, uredničkih smjernica i dugoročnih strategija razvoja, kao i stvaranje integrisane redakcije.

Prema riječima gospodina Currana, projektom će se obezbijediti i podrška za saradnju u oblasti istraživačkog novinarstva, uspostavljanje mehanizma koprodukcije o odabranim temama, kao i regionalna razmjena digitalizovanih arhivskih materijala.

Projekat su potpisali predstavnici BHRT-a i udruženja „BH novinari“, kao i predstavnici javnih servisa iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i sa Kosova.

Uvažavajući sadržaj i namjeru projekta, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković rekao je da će nadležne komisije PSBiH u narednih 15 dana razmotriti ponuđeni Memorandum i proslijediti ga kolegijumima oba doma.

Projekat tehničke podrške javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu biće finansiran sredstvima EU, a njegova implementacija trebalo bi da traje 30 mjeseci.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom