Ekonomija     | 29.05.2018. 14:52 |

Ministrica Đapo razgovarala s predsjednikom Udruženja Hagada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je, u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, razgovarala sa predsjednikom Udruženja Hagada Elijem Tauberom o završenom projektu edukacije i certifikacije turističkih vodiča pod nazivom "Stazama Jevreja" čiju je realizaciju pomoglo to ministarstvo. Istovremeno je prezentirao i novi projekt tog udruženja čiji je cilj promocija Sarajevske Hagade.

- Od velikog je značaja što smo u Federaciji BiH pokrenuli specijalizirane ture "Stazama Jevreja", kao novi turistički proizvod i educirali po dvadeset turističkih vodiča u Sarajevu i Mostaru da domaćim i inozemnim turistima približe život te jedinstveno i bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. Jevreja - istakla je ministrica Đapo.

Dajući podršku projektu promoviranja Sarajevske Hagade, federalna ministrica je naglasila da je to ujedno i prilika za promoviranje multikulturalnog i multireligijskog duha Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva, u kojem su generacije Jevreja iz Španije, Srednje i Istočne Evrope pronalazile utočište i drugi dom, nazvavši ga Mali Jerusalem.

- Takvo Sarajevo oduvijek je plijenilo pažnju i oduševljavalo brojne posjetioce, putnike, istraživače, diplomate koji su mu dodijelili epitet Jeruzalem Evrope, u kojem se susreću i interaktivno prepliću, međusobno kompenziraju i koegzistiraju tri najveće svjetske monoteističke religije. Čuvena Sarajevska Hagada je, uz Ahdnamu, najbolji simbol tog neprolaznog i neuništivog jedinstva bh. različitosti - naglasila je ministrica Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Edukacija turističkih vodiča Grada Sarajeva koji vode "Jevrejsku turu"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu