Ekonomija     | 04.04.2018. 10:30 |

Edukacija turističkih vodiča Grada Sarajeva koji vode "Jevrejsku turu"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Po uzoru na druge evropske gradove: Prag, Krakov, Beč, Budimpešta koji u svojoj ponudi imaju ponudu kao: Jevrejski Prag, Jevrejski Beč, Udruženje Hagada zajedno sa svojim partnerima, organizira na isti ili sličan način turističku ponudu Jevrejsko Sarajevo.

Seminar za turističke vodiče počinje u četvrtak, 5. aprila u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu.

Praktična nastava kroz grad bit će organizirana 9. aprila i završava se na Starom jevrejskom groblju.

Svi učesnici seminara dobit će Certifikat-diplomu da mogu voditi turiste u ponudi koja će od naredne godine nositi i zvanični naziv "Jevrejsko Sarajevo". Svaki učesnik dobit će i poseban bedž sa oznakom te turističke ponude Grada Sarajeva, najavljeno je iz Udruženja Hagada.

Hagada, kao nevladina organizacija, koja ima za cilj očuvanje jevrejske kulture i tradicije i promociju turističkih potencijala u cilju pružanja kvalitetne i sveobuhvatne informacije posjetiteljima Sarajeva, educirala je do sada dva turistička vodiča iz Jevrejske zajednice. Educirani su vodiči za hebrejski i engleski jezik.

Broj turista koji dolaze u Sarajevo je iz godine u godinu sve veći i potreban je veći broj turističkih vodiča koji mogu da vode tzv. "Jevrejsku turu". Ovo je mnogostruko važno za sam Grad Sarajevo. Jer priča o Sarajevu nezamisliva je bez priče o sarajevskim Jevrejima, o sinagogama, o jedinstvenom groblju u Evropi.

Isto tako, Sarajevo je nezamislivo bez jednog od najvrednijih manuskripta koje čuva, bez "Sarajevske hagade". Priča o Sarajevskoj hagadi nije samo priča o jednom manuskriptu i njegovoj umjetničkoj i istorijskoj vrijednosti. To je priča o ljudima, građanima Sarajeva, koji su se čitavo jedno stoljeće borili da ovaj vrijedni manuskript ostane u Sarajevu, da se sačuva i zaštiti.

U Sarajevu se nalazi i Staro jevrejsko groblje, nacionalni spomenik kulture, koji je upravo nominiran da uđe pod zaštitu UNESCO-a.

Jevreji-Sefardi žive u Sarajevu skoro 500 godina i sa sobom su donijeli iz Španije i Portugala jezik, pjesme, kuhinju i sve to sačuvali do današnjih dana. Dio toga postao je nerazdvojivi dio culture grada Sarajeva, kao npr. pjesma "Kad ja pođoh na Bentbašu" koja je originalna sefardska sinagogalna pjesma.

Udruženje Hagada koje je osnovano da sačuva i promoviše jevrejsku kulturu i tradiciju, i zbog svih ovih razloga, kao i nemjerljivog doprinosa Jevreja kulturnom, urbanom i privrednom razvoju grada Sarajeva pokrenuta je inicijativa edukacije turističkih vodiča u Sarajevu.

Udruženje Hagada, uz pomoć turističkih agencija "Insider" iz Sarajeva i "Fortuna" iz Mostara, a posebno Ministarstvo za okoliš i turizam Federacije BiH i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, te predstavništvo Konrad Adenauer Stiftung finansijski su pomogli edukaciju o sarajevskim Jevrejima.

Sarajevska razvojna agencija SERDA uključila se u taj projekt smatrajući da edukacija turističkih vodiča grada Sarajeva doprinosi, prije svega, njihovom ekonomskom stabiliziranju, a najvažnije je što se na taj način podiže nivo turističke ponude Sarajeva i Sarajevo se prvo na Balkanu stavlja na mapu velikih gradova koji imaju organiziranu turističku ponudu "Jevrejska tura".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U FBiH izdato 1.100 certifikata o položenom ispitu za turističkog vodiča

Đapo: Turistički vodiči su svojevrsni ambasadori naše zemlje

Ministrica Đapo razgovarala s predsjednikom Udruženja Hagada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo