Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 16:12 |

Džaferović i Softić razgovarali sa članovima delegacije Venecijanske komisije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima delegacije Venecijanske komisije Vijeća Evrope, koji borave u višednevnoj radnoj posjeti BiH.

Konstatirajući da je sve manje vremena za postizanje kompromisa između vodećih političkih partija u BiH i za usvajanje prihvatljivog rješenja kojim bi se izbjegli očekivani problemi u implementaciji izbornih rezultata općih izbora u oktobru, zvaničnici Venecijanske komisije naglasili su da su rješenja u rukama domaćih vlasti, posebno zakonodavaca u čijoj je nadležnosti da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH zahvalili su predstavnicima Venecijanske komisije za pokazanu predanost i želju da pomognu u postizanju kompromisnog rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Džaferović i Softić složili su se s ocjenom da je, posebno nakon što je Centralna izborna komisija BiH donijela odluku o raspisivanju općih izbora, sužen manevarski prostor za postizanje dogovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Iznijeli su stav da nastavak razgovora koji se vode uz medijaciju predstavnika Evropske unije i SAD, a u koje su se uključili i predstavnici Venecijanske komisije kao savjetodavnog tijela Vijeća Evrope, šalje poruku da mogućnost dogovora postoji i da BiH nakon općih izbora u oktobru neće ući u krizni period u vezi s implementacijom izbornih rezultata, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Naglašeno je da je prioritetna obaveza PSBiH da usvoji izmjene Izbornog zakona BiH i da zakonodavna procedura u oba doma neće predstavljati problem ukoliko se postigne politički dogovor o ovom važnom pitanju. S tim u vezi, rečeno je da treba biti uporan u traganju za rješenjima te je izražena nada da će kod političkih predstavnika uključenih u razgovore prevladati razum i volja da se riješi ovo pitanje.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Komšić zatražio Mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija u Ustavnom sudu BiH

Venecijanska komisija poziva Skupštinu RS da povuče poziv za ostavku Zlatka Kneževića

Džaferović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu