Svijet     | 21.05.2018. 12:48 |

Sjeverna Koreja uskratila pristup južnokorejskim novinarima

FENA Internet

SEUL, 21. maja (FENA) - Sjeverna Koreja je u ponedjeljak odbila primiti listu južnokorejskih novinara koji bi prisustvovali demontiranju lokacije za nuklearne probe, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Portparol ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hyun izjavio je na brifingu za novinare da je južnokorejska strana pokušala poslati listu novinara koji bi prisustvovali demontiranju lokacije za nuklearne probe Punggye-ri  putem komunikacijske vruće linije  u pograničnom selu Panmunjom.

Sjever nastavlja da obija prihvatiti listu, bacajući sjenu na prisustvo južnokorejskih novinara demontiranju koje je zakazano od srijede do petka, tvrdi portparol.

Vlada u Pyongyangu nije odgovorila na komentare ministarstva ujedinjenja.

Sjeverna Koreja je 12. maja pozvala novinare iz Kine, Rusije, Sjedinjenih Država, Britanije i Južne Koreje da izvještavaju o demontiranju lokacije za  nuklearne probe Punggye-ri, s koje je Pyongyang  izveo svih šest svojih nuklearnih proba.

Odbijanje Sjevera uslijedilo je nakon što je Pyongyang otkazao razgovore sa Seulom na visokom nivou u prošloj sedmici zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Zrakoplovna vježba uključuje stotinjak aviona, među kojima su i nevidljivi borbeni avioni  F-22 Raptor. Borci koji su u stanju da izbjegavaju radare mobiliziraju se obično u napadačke ciljeve. 

Južnokorejsko ministarstvo odbrane tvrdi da su zrakoplovne vježbe defanzivne po prirodi, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Godišnjica smrti srbijanske novinarke Vujasinović: Poslije 30 godina uzrok smrti se i dalje ne zna

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu