Kultura     | 26.04.2018. 16:08 |

Certifikati za polaznike edukacije 'Jevrejsko Sarajevo'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Udruženje za očuvanje jevrejske kulture i tradicije i promociju turističkih potencijala "Hagada" Sarajevo organiziralo je edukaciju kojom je dvadeset turističkih vodiča steklo znanje za vođenje tzv. "Jevrejske ture" i ostvarilo uvid u kulturno, ekonomsko i urbano stvaralaštvo Jevreja.

Predsjednik Udruženja Eli Tuber kaže novinarima da je to bio drugi kurs te vrste, koji organizira to udruženje. Ove godine tu aktivnost podržalo je i Federalno ministarstvo za okoliš i turizam te zajedno sa Udruženjem potpisalo certifikat koji je polaznicima kursa za vođenje "Jevrejske ture" u gradu Sarajevu danas uručen u Zemaljskom muzeju BiH - instituciji koja čuva "Sarajevsku hagadu", iluminirani rukopis jedinstven ne samo u BiH nego u svijetu.   

Pojašnjava Tauber da se zapravo radi o turi kojoj su dali naziv "Jevrejsko Sarajevo" baš kao što postoje ture svuda u Evropi (Jevrejski Beč, Jevrejski Krakov, Javrejska Budimpešta i Berlin) i tako na neki način i Sarajevo stavili na tu turističku mapu.

- To je značajno i stoga što je BiH potpisala sporazum o prihvaćanju tzv. kulturne rute Evrope, a evropska ruta jevrejskog naslijeđa je jedna od pet tačaka koje smo mi prihvatili. Zato mi radimo korak unaprijed. Već smo prošle godine počeli pripremati turističke vodiče da, kad zaista počne da radi ta evropska ruta jevrejskog naslijeđa kroz BiH, imamo educirane vodiče - pojasnio je.

Polaznici kursa pohađali su teorijski dio koji se sastojao od detalja vezanih za kulturu i život Jevreja u BiH (posebno u Sarajevu) i praktični dio u okviru kojeg su informirani o specifičnim građevinama koje su izgradili Jevreji te po arhitekturi izvanredne građevine koje je (danas mala) jevrejska zajednica ostavila svome gradu.

Polaznici kursa danas su Zemaljskom muzeju BiH čuli i predavanje o "Sarajevskoj hagadi“ što je, kaže Tauber, bitno i stoga što će često biti u prilici da sami govore o tome turistima. Udruženje "Hagada" će im pomagati (prije svega savjetom) da to dobro i rade.

Tauber podsjeća da je Udruženje "Hagada" formiralo i suvenirnicu, gdje se mogu naći originalni jevrejski primjerci iz BiH. Namjera im je, kaže, da to bude i mjesto susreta turističkih vodiča koji vode 'jevrejsku turu' da bi što bolje surađivali.  

Kurs za turističke vodiče dosad je realiziran i u Mostaru gdje je Udruženje "Hagada" surađivalo sa turističkom agencijom Fortuna tours. Međutim, zbog početka turističke sezone u tom gradu, dosad nije realiziran praktični dio. Dvadeset polaznika je bilo ove godine, toliko ih je bilo i prošle godine, što je reprezentativan broj onih koji mogu da vode 'jevrejsku turu'.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U FBiH izdato 1.100 certifikata o položenom ispitu za turističkog vodiča

Đapo: Turistički vodiči su svojevrsni ambasadori naše zemlje

Edukacija turističkih vodiča Grada Sarajeva koji vode "Jevrejsku turu"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu