Bosna i Hercegovina     | 17.02.2018. 11:55 |

Dunović: Nove generacije moramo više učiti o vrijednostima antifašizma

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 17. veljače (FENA) – Potpredsjednik FBiH Milan Dunović izjavio je u subotu u Mostaru kako je nove generacije potrebno više učiti o onome što se događalo za vrijeme Narodnooslobodilačke borbe (NOB) na ovim prostorima i vrijednostima antifašizma, ocijenivši kako su svi narodi u BiH i svi građani ove zemlje dali svoj ogroman doprinos u antifašističkoj borbi.

-  Dani antifašizma u Mostaru trebaju podsjećati sve nas, a posebno nove generacije o onome što se događalo tijekom NOB-a- kazao je Dunović uoči svečane akademije u povodu obilježavanja Dana antifašizma u Mostaru.

Potpredsjednik FBiH osvrnuo se i na posljednje nemile događaje na Partizanskom groblju, kazavši kako želi vjerovati da je to djelo pojedinca.

Istaknuo je kako se ne slaže s konstatacijom druge strane koja pokušava da kaže kako je uništavanje spomenika mišljenje većine, već naprotiv, da je riječ o manjini.  

-  Mislim da novim generacijama ne treba da daju takve primjere i da ih zapravo time truju. Naprotiv, treba da  govore o onome za što su se svi građani BiH borili - naglasio je Dunović.

Upitan koliko se danas njeguju antifašističke vrijednosti u bh. društvu, potpredsjednik Federacije BiH kazao je nedovoljno, misleći pri tome prvenstveno na obrazovanje i edukaciju novih naraštaja.

- Starije generacije se sjećaju jer su u obrazovnom sustavu imale puno više informacija o antifašizmu, dok su nove generacije jednostavno prepuštene informacijama koje dobivaju iz medija, a nekada su te informacije kontradiktorne – kazao je Dunović.

 Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar Sead Đulić ocijenio je kako živimo u vremenu koje nije naklonjeno ideji koja baštini tradicije antifašizma.

- Živimo u gradu koji bi najradije da pobriše i zatre sve ono što je bilo u tom nekom najslavnijem razdoblju. Međutim, mi vjerujemo da će se to promijeniti – kazao je Đulić.  

Podsjetio je kako u Udruženju antifašista i boraca NOR-a Mostar više nisu samo starci koji su nekada davno ratovali, nego njihovi unuci, kao i unuci onih koji su bili u nekim drugim vojskama.

- Ovdje se zapravo rađa jedna ideja koja baštini najslavnije tekovine ZAVNOBiH-a, a rađa se, rekao bih, i jedan novi ZAVNOBiH – zaključio je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

U povodu 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, UABNOR je organizirao manifestaciju "Dani antifašizma u Mostaru" koja se održava od 12. veljače, a tijekom koje su održane brojne tribine, izložbe, predavanja, projekcije filmova, te  polaganje cvijeća na spomen-obilježjima i bistama narodnih heroja.

Usto, danas je planirano i okupljanje antifašista iz cijele regije te polaganje cvijeća na Partizanskom spomen obilježju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu