Magazin     | 12.02.2018. 10:09 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. veljače (FENA) - 

- 1502. Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od Vidigueire sa svim feudalnim pravima nad istoimenim mjestom.

- 1554. U Londonu pogubljena Lady Jane Grey, engleska kraljica s najkraćom vladavinom u povijesti. Često je se naziva "Devetodnevna kraljica" jer je upravo toliko vladala Engleskom. Isti dan smaknut je i njezin suprug Lord Guilford Dudley. 

- 1804. Umro Immanuel Kant, njemački filozof i geograf, koji je tvrdio da znanje stječemo i iskustvom i razumijevanjem. Začetnik je njemačke klasične filozofije i jedan od najuticajnijih filozofa, čije je djelo donijelo revolucionarne promjene u modernoj filozofiji.

- 1809. Rođen Charles Darwin, engleski znanstvenik i prirodoslovac. Autor je prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira. Ta teorija je po njemu dobila i naziv darvinizam. Radi isticanja Darwinova doprinosa znanosti i radi opće promocije znanosti, 12. veljače obilježava se Darwinov dan.

- 1809. Rođen Abraham Lincoln, američki predsjednik i političar. Za njegova mandata vođen je Građanski rat, koji je ukinuo ropstvo i sačuvao jedinstvo Sjedinjenih Američkih Država. Lincoln je ubijen u atentatu u kazalištu koji je na njega izvršio glumac John Wilkes Booth.

- 1851. Edward Hammond Hargraves, useljenik iz Engleske, objavio je otkriće znatne količine zlata u okolici grada Bathursta u Novom Južnom Walesu, čime se 12. veljače smatra simboličnim danom početka Australske zlatne groznice.

- 1876. Ferdinand Kovačević prijavio je prvi hrvatski patent. Radilo se o u tzv. dupleks vezi, izumu u telegrafiji, koji je omogućavao da se Morseovi znakovi istovremeno šalju u dva smjera po istoj žici. Patent je prijavljen u Beču pod rednim brojem 4353.

- 1912. Abdicirao posljednji kineski car Puyi iz dinastije Manchu Qing. Nakon toga je pod revolucionarom Sun Yat-senom stvorena prva kineska republika koja je istog dana odbacila tradicionalni i prihvatila gregorijanski kalendar.

- 1961. SSSR je lansirao satelit Venera 1, prvu modernu međuplanetarnu sondu koja je, iako zbog tehničkih problema nije stigla do odredišta, postavila temelje navigacijske i komunikacijske tehnologije modernih satelita.

- 1990. Umro Nenad Radulović, poznat i kao Neša Leptir, bio je rock glazbenik, pjevač beogradskog sastava 'Poslednja igra leptira', a glumio je i u 'Indeksovom radio pozorištu'.

- 2000. Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica Varšavskog pakta, priključile se NATO-u.

- 2001. Near Earth Asteroid Rendezvous (NEAR) - Shoemaker, postaje prvi satelit koji je sletio na asteroid i omogućio istraživanje njegovog sastava. Radilo se o drugom po veličini Zemlji bliskom asteroidu.

- 2002. U Haagu počelo suđenje Slobodanu Miloševiću zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Milošević je vodio vlastitu obranu uz pomoć niza pravnih i drugih stručnjaka iz Srbije i svijeta. Suđenje je prekidano više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevih zdravstvenih problema. Pronađen je mrtav 11. ožujka 2006., u pritvorskoj jedinici UN-a u Scheveningenu.

- 2016. Ruski patrijarh Kiril i papa Franjo sastali se u Havani na Kubi. Susret dvije najistaknutije osobe kršćanskog svijeta doživljen je kao gest velikog simboličkog značaja.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana