Bosna i Hercegovina     | 10.02.2018. 16:34 |

Dodjela literature Tehničkoj školi Gradiška i Mašinskoj školi iz Prijedora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Stručna literatura je u mnogim srednjim školama u BiH deficitarna te je iz tog razloga početkom februara 2018. godine GIZ u ime Njemačke vlade stavio na raspolaganje JU Tehničkoj školi iz Gradiške i JU Mašinskoj školi iz Prijedora stručnu literaturu i udžbenike iz oblasti mašinstava i obrade metala.

Kako se navodi u saopštenju, Njemačka razvojna saradnja podržava oblast stručnog obrazovanja kroz razne aktivnosti. Jedna od njih je i omogućavanje lakšeg pristupa stručnim sadržajima uz pomoć takve vrste literature.

Donirane knjige pokrivaju i spektar znanja koje učenik iz sektora mašinstva treba imati kad završi školovanje.

Nakon uručenja knjiga JU Tehničkoj školi u Gradišci, direktor škole Vlado Tomić izjavio je da je veoma mali broj stručnih knjiga u srednjim školama te je svaka knjiga, pogotovo stručna literatura od velike koristi.

 - Srednje škole se snalaze i nabavljaju knjige iz raznih izvora te i iz drugih zemalja. Knjige će biti od koristi učenicima ali i nastavnom kadru - izjavio je Tomić.

Tokom razgovora direktor Tomić je najavio da će se zanimanje "Obrađivač metala rezanjem" u ovoj školi unaprijediti te da vrlo brzo očekuje još i pet CNC trenažera koje će dobiti u okviru zajedničkog programa EU i njemačke vlade, tako da će škola bila spremna za uvođenje novog zanimanja "Tehničar CNC tehnologija".

Direktorica JU Mašinske škole iz Prijedora Dijana Šobot izjavila je da će dobijenu stručnu literaturu koristiti profesori za pripremu nastave i časova, ali i učenici za pripremu seminarskih, maturskih i završnih radova te pripreme za takmičenja, izložbe i sajmove.

Profesor JU Mašinske škole iz Prijedora Slobodan Ivković naglasio je da nabavka literature treba biti kontinuirani proces pošto struka napreduje.

Nabavka stručne literature je samo jedna od niza aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini".

Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) uime njemačke vlade u saradnji sa nadležnim ministarstvima obrazovanja i drugim akterima u procesu stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, a partneri projekta su srednje stručne škole i firme.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

U Brčkom prezentiran 'Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima'

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta