Bosna i Hercegovina     | 10.02.2018. 12:46 |

Golić: Nemamo informacija o daljnjoj namjeri izgradnje otpada u Trgovskoj gori

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. februara (FENA) - Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izjavila je da za sada nema zvaničnih informacija da li Republika Hrvatska i dalje namjerava da istraje u namjeri da u Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Međutim, kako je napomenula, iako imaju samo nezvanična saznanja, to ne znači da nadležni u BiH i dalje ne preduzimaju mjere protiv eventualno takve mogućnosti.

- Završavamo fazu kojom bi prostor oko Une u Općini Novi Grad/Bosanski Novi bio proglašen Parkom prirode, koji bi se vezao za Nacionalni park "Una" - rekla je Golić.

Navodi da se u tom slučaju u zaštićenom području ne bi mogao odlagati opasni otpad ili onaj koji bi mogao imati negativne posljednice po život i zdravlje ljudi i okolinu.

- Oni koji eventualno odlučuju o arbitraži između dvije zemlje i izgradnji takvog odlagališta, morat će da vode računa ako je neki prostor zaštićen, da je tu nemoguće odlagati opasni otpad - dodala je Golić.

Planirano je da se Park prirode, površine od 3.859 hektara, nalazi na području Krupe na Uni, Novog Grada/Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice i Kozarske Dubice.

Golić je u odgovoru na pitanja poslanika na posljednoj sjednici Narodne skupštine RS-a podsjetila da se oba bh. entiteta protive mogućem odlagalištu radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, kao i na sve dosadašnje aktivnosti Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Protiv mogućeg odlaganja opasnog otpada u bivšim vojnim objektima na lokalitetu Čerkezovca, u općini Dvor na Uni u Hrvatskoj, su stanovnici općina u blizini tog prostora u oba entiteta - Bihaća, Velike Kladuše, Bužima, Bosanske Krupe, Krupe na Uni, Sanskog Mosta, Ključa, Ribnika, Bosanskog Petrovca, Novog Grada/Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice, Kozarske Dubice i Prijedora.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom