Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 15:14 |

Predstavnici SABNOR-a s Anom Babić o izmjeni naziva škole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić danas je s predstavnicima Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS (SABNOR KS) razgovarala o realiziranju inicijative za izmjenu naziva osnovnoj školi u Dobroševićima.

Predstavnici SABNOR-a su konkretnim argumentima podržali realiziranje inicijative predsjedateljice Babić za izmjenu naziva osnovnoj školi u Dobroševićima.

Predsjednik SABNOR-a Ibrahim Čomić je kazao da je za njih, "kao istinske antifašiste BiH i Sarajeva, davanje naziva obrazovnoj instituciji u KS po fašističkom kolaborantu i poštovaocu progona drugačijih, posebno Jevreja, Mustafi Busuladžiću neprihvatljivo".

Rukovodeći se povijesnim događajima, ličnostima i povijesnom istinom, kada je riječ o Busuladžiću, povjesničar i profesor Tomislav Išek je iznio mišljenje najuvaženijeg povjesničara u BiH zadnjih decenija Envera Redžića.

- Također sam na temelju vlastitih istraživanja u Zemaljskom muzeju provedenih prije neki dan došao do primjerka lista 'Osvit' koji je uređivao Busuladžić iz kojeg se evidentno vidi da je on podržavao zajedno sa muftijom El-Huseinijem nacizam, Hitlera i antisemitizam. To su činjenice koje se ne mogu negirati - potcrtao je Išek.

Naveo je i kako je Busuladžić imao i pozitivnih strana kao pisac, jer je napisao jako dobro djelo "Islam i socijalizam", ali i da je sve drugo što je radio pokriveno njegovom orijentacijom ka nacizmu.

Predsjedateljica Babić je informirala svoje goste da je nedavno i službeno proslijedila spomenutu inicijativu prema načelniku, predsjedatelju i svim vijećnicima Općine Novi Grad.

Zahvalila je članovima SABNOR-a koji su je podržali u inicijativi, te iznijeli nekoliko bitnih sugestija i argumenata koji govore tome u prilog, čime su dali dodatni podstrek da istraje u provođenju propisane pravne procedure za izmjenu naziva ovoj obrazovnoj ustanovi, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo