Bosna i Hercegovina     | 09.02.2018. 10:24 |

Vlada KS: Reforma izvođenja praktične nastave u srednjim stručnim školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Uvođenjem dualnog obrazovanja počinje reforma izvođenja praktične nastave u srednjim stručnim školama, saopćila je Pres-služba Kantona Sarajevo.

Kantonalna vlada je na zadnjem redovnom zasjedanju prihvatila Smjernice za uvođenje dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama na području Kantona Sarajevo, kojima počinje reforma realizacije praktične nastave u ovim školama s ciljem obrazovanja buduće konkurentne i stručne radne snage potrebne tržištu rada.

Smjernice će predstavljati polazni okvir za donošenje zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu.

Ključni razlog za donošenje ovih smjernica je činjenica da se u srednjim školama za stručno obrazovanje i obuku praktična nastava u najvećem procentu realizira u skladu s nastavnim planom i programom u školskim radionicama, laboratorijama, kabinetima, kao i drugim objektima za nastavu koji su opremljeni u skladu s normativima.

Praktična nastava se pod nadzorom škole dijelom izvodi i u preduzećima, ustanovama, kao i kod samostalnih privrednika koji imaju odgovarajuću opremu.

Međutim, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo smatra da se praktična nastava ne realizira u dovoljnoj mjeri kod poslodavaca i u saradnji s njima.

Učenici ne ovladavaju vještinama potrebnim na tržištu rada, zbog čega nisu konkurentni u zadovoljavajućoj mjeri nakon završetka škole i sticanja srednje stručne spreme 3. i 4. stepena.

Smjernice u šest poglavlja, između ostalog, objašnjavaju razloge za opredjeljenje resornog ministarstva za reformskim procesima u oblasti realiziranja praktične nastave u srednjim stručnim školama. U njima su također navode najvažniji evropski dokumenti koji su doneseni s ciljem razvijanja Evropske unije kao najkonkurentnije ekonomije na svijetu, a među njima i “Lisabonska strategija” i “Evropa 2020”.

Istaknut je i cilj ovog dokumenta koji podrazumijeva utvrđivanje načina i forme realiziranja dualnog obrazovanja, prava i obaveze učenika, njihovih roditelja, škole, poslodavaca, rješavanje finansijske nadoknade za učenike za vrijeme realiziranja praktičnog dijela nastave kod poslodavaca i sl.

Date su osnovne karakteristike dualnog obrazovanja, kojim je predviđeno da će učenici u rasponu od 25 do 75 posto fonda sati realizirati kroz praktični rad, dok će se ostatak realizirati u školi. Također je predviđeno da u toku nastavne godine, u terminu od 08.00 do 20.00 sati, najduže pet sati dnevno, odnosno 20 sati nedjeljno, realizira učenje kroz rad, a ovaj vid nastave se može realizirati kod jednog ili više poslodavaca.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo