Magazin     | 09.02.2018. 08:52 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. veljače (FENA) -

- 1640. Umro Murat IV., osmanski sultan. Postao je sultan 1623. godine nakon puča u kojem je svrgnut njegov stric Mustafa I. Njegova vladavina bila je zapažena po Osmanlijsko-safavidskom ratu čiji je ishod bio trajna podjela Kavkaza između dvije imperijalne sile i postavljanje temelja buduće granice između Turske, Irana i Iraka.

- 1846. Rođen Wilhelm Maybach, inžinjer i industrijalist. Konstruirao je motore koji su bili dovoljno lagani da su se mogli ugrađivati u automobile, motocikle, pa čak i u zrakoplove. Nakon Prvog svjetskog rata Maybach je počeo proizvoditi velike i luksuzne automobile po kojima je postao poznat.

- 1881. Umro Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski književnik ukrajinskog porijekla, romanopisac, novelist, publicist i jedan od najznačajnijih književnika u povijesti. Među njegovim poznatim romanima su "Bijedni ljudi", "Poniženi i uvrijeđeni", "Zločin i kazna", "Kockar", "Idiot", "Braća Karamazovi".

- 1895. William G. Morgan, američki profesor tjelesnog odgoja ušao je u povijest kao izumitelj odbojke. U jednom YMCA centru u Massachusettsu, Morgan je na današnji dan službeno predstavio novi sport koji je smislio kako bi razbio monotoniju vježbanja, odbojku, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.

- 1900. Ustanovljeno tenisko natjecanje Davis Cup. Idejni pokretači bila su četiri harvardska studenta, koja su željela izazvati Britance na dvoboj u tenisu. Jedan od četvorice studenata bio je Dwight Davis, koji je osmislio pravila turnira i za vlastite novce kupio trofej izrađen od pravog srebra (platio ga je 1000 dolara). Po Davisu je taj turnir dobio ime.

- 1909. Francuska i Njemačka su postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamjenu za ekonomske koncesije.

- 1935. Umro Ksaver Šandor Gjalski, hrvatski književnik koji je pisao romane, pripovijetke, kronike, književne članke, filološke oglede te političke i povijesne rasprave. Jedan je od najtipičnijih hrvatskih književnika druge polovice 19. i početka 20. stoljeća.

- 1977. Umro Sergej Vladimirovič Iljušin, ruski general i konstruktor zrakoplova. Tijekom tri desetljeća konstruirao je više od 50 tipova bombardera i putničkih zrakoplova.

- 1999. Kina prekinula diplomatske odnose s Makedonijom zbog odluke Vlade u Skoplju da uspostavi diplomatske odnose s Tajvanom. Odnosi Makedonije i Kine ponovno su uspostavljeni u lipnju 2002. godine.

- 2002. Umrla britanska princeza Margaret, mlađa sestra britanske kraljice Elizabete II. Život princeze Margaret jedan je od najkontroverznijih u kraljevskoj obitelji. Bio je obilježen glamurom, skandalima i brojnim intimnim nesrećama zbog neuspjelih veza.

- 2005. Umro Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar. Kroz njegove emisije prošao je veliki broj pjevača, glazbenika, glumaca, političara i drugih javnih osoba. Autor je nekoliko knjiga aforizama i pjesama.

- 2016. U zatvoru u Scheveningenu umro Zdravko Tolimir, bivši general Vojske Republike Srpske tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud u Haagu podignuo je 2005. optužnicu protiv njega, a 12.12.2012. proglasio ga krivim po šest od sedam točaka optužnice te osudio na kaznu doživotnog zatvora.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo