Kultura     | 08.02.2018. 20:04 |

Izložbe Prvo međunarodno trijenale grafike Livno i djela Dževada Hoze u UGBiH

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Izložbe grafika Prvo međunarodno trijenale grafike Livno i djela akademika Dževada Hoze svečano su otvorene večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (UGBiH).

Ravnateljica Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica-Livno Dražena Džeko podsjetila je da su prošle godine pokrenuli Prvo međunarodno trijenale grafike Livno, grafičku smotru na kojoj su javnosti predstavili recentna grafička djela 109 umjetnika iz 33 zemlje svijeta. Dodala je da je u Livnu bilo predstavljeno 216 grafika, od kojih je 138 ostavljeno u trajno vlasništvo Franjevačkom muzeju.

Ponosna je što ima priliku sarajevskoj publici predstaviti dio poklonjenih grafika koje su dio njihove nove međunarodne grafičke zbirke.

- Običaj je glavnoj izložbi dodati popratni sadržaj, a kome dati veću čast, već profesoru Hozi koji je začetnik grafičke škole u BiH - zaključila je. 

Akademik Hozo kazao je da je "slučajno ili namjerno" zamoljen da 30 njegovih grafika bude izloženo u okviru izložbe u Umjetničkoj galeriji BiH koje predstavljaju ratnu verziju "Makove mape" iz 1972. godine.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović smatra da je grafika za Sarajevo i BiH vrlo važna priča, jer je jedna od najznačajnijih djelatnosti koja je 'otvorila grad prema evropskim tokovima', nakon što je generacija predvođena akademikom Hozom osvojila mnoge nagrade na brojnim bijenalima grafike. 

Posjetnici će moći pogledati izložbe do 16. marta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ladanov 'Manuskript' u Galeriji kraljice Katarine

Otvorena izložba radova grafičara Virgilija Nevjestića

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba grafika Martina Frljića Indonesia Experience

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana