Kultura     | 08.02.2018. 19:38 |

Otvorena izložba 'Idi onom što te vuče! Glumačka odiseja Reihana Demirdžića'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Izložba "Idi onom što te vuče! Glumačka odiseja Reihana Demirdžića" autorice Amine Abdičević otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba prati život i djelo jednog od najvećih dramskih glumaca Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije, koji je Muzeju ostavio veliki dio svog nasljeđa, a obilježava 30 godina od Demirdžićeve smrti i 91 godinu od njegovog rođenja.

Kako je kazala autorica izložbe Amina Abdičević, "Idi onom što te vuče" su riječi majke Rejhana Demirdžića koja ga je na taj način usmjeravala da se u životu bavi onim što voli i gdje se pronalazi.

- Demirdžić je bio veliki bard ne samo bosanskohercegovačke, već i jugoslavenske teatarske scene. Izložba je opus njegove glumačke odiseje u koju je krenuo kao petnaestogodišnjak u sarajevskom teatru, a zatim nastavio preko Titovog Užica, Šapca, Niša, da bi ponovo završio u Sarajevu - objasnila je Abdičević.

Autorica izložbe podsjeća da je Demirdžić bio jedan od osnivača Kamernog teatra 55, humorističke scene, Karađoz pozorišta u Svrzinoj kući, od kojeg je nastala i prva humoristička serija Televizije Sarajevo.

- Posjetioci će vidjeti samo djelić njegove prebogate zbirke koju je za života poklonio Muzeju, od scenskih fotografija, plakata, afiša, priznanja, nagrada, diploma i svega onoga što predstavlja presjek njegovog glumačkog rada i života – objašnjava Abdičević.

Izložbom je posebno obuhvaćen period glumčevog angažmana u periodu stvaranja Karađoza i predstava u Svrzinoj kući, a izložen je i autentičan kostim koji je glumac tada nosio.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana