Kultura     | 08.02.2018. 19:07 |

U Banjoj Luci počeli 'Dani kulture Irana'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8. februara (FENA) - Manifestacija "Dani kulture Irana 2018" počela je večeras u Banjoj Luci.

Imajući u vidu to da je grad Tabriz proglašen centrom kulture i turizma za ovu godinu, program, čiji je dio i izložba nekoliko umjetnika, posvećen je predstavljanju kulture i umjetnosti tog iranskog grada.

Zamjenik gradonačelnika Tabriza Ahmad Hamidi je rekao da kroz radove trojice umjetnika na ovoj izložbi žele da predstave sve ono po čemu je Tabriz poseban. U Iranu taj grad ima epitet prvi, jer je prvi otvorio osnovnu školu, štampariju, univerzitet, koji traje 8.000 godina.

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić je ukazao da je ovo vrlo važan segment saradnje BiH s Islamskom Republikom Iran.

Naglasio je da kultura treba da spaja ljude.

- Sigurno imamo šta da naučimo iz tradicije onoga što je vezano za Iran i Perziju – istakao je Salkić dodajući da je ovo prilika da se uspostavi saradnja Banje Luke i nekih od gradova Irana.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je rekao da je ovo druga izložba umjetnika iz Irana te da će u naredna tri dana posjetioci imati priliku da vide izložbe fotografije, kaligrafije i minijature.

Za 10. februar u Banskom dvoru najavljen je svečani program uz veče tradicionalne iranske muzike.

- Banja Luka je otvoren grad i želi da razvija međunarodnu saradnju te da u našem gradu predstavimo raznovrsne kulturne događaje raznih destinacija. Perzijska kultura traje jako dugo i jedna je od najbogatijih i najdugotrajnijih civilizacija, koja je pretrpjela razne uticaje i promjene tokom milenija postojanja. Vrlo je interesantno posmatrati istorijski razvoj i sve ono što nam dolazi s tog područja - naglasio je banjalučki gradonačelnik.

Organizator "Dana Irana", koji se održavaju i u Sarajevu, je Kulturni centar Ambasade Irana u BiH.

Program u Banjoj Luci se realizuje u saradnji sa Gradskom upravom Grada Banja Luka, Gradskom upravom Grada Tabriza, Ministarstvom prosvjete i kulture RS, Kulturnim centrom "Banski dvor", Univerzitetom za umjetnost u Tabrizu, te generalnim Uredom za kulturu i islamski razvoj grada Jazda.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo