Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 15:44 |

Domaćinstva na Nahorevu dobila vodu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) – Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas su zvanično pustili u rad sistem vodosnabdijevanja pitkom vodom za domaćinstva Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja.

Time je okončan, u posljednjih 20 godina, najveći infrastrukturni projekt Općine Centar.

Uz riječi zahvale svim prisutnima načelnik Ajnadžić je kazao da danas najviše razloga za zadovoljstvo imaju stanovnici Nahoreva koji sada imaju vodu u svojim domaćinstvima, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 - Nakon našeg višegodišnjeg truda i rada okončali smo projekt vodosnabdijevanja na ovom veoma značajnom i bitnom dijelu općine Centar. U njegovu realizaciju smo utrošili mnogo rada, truda, vremena i finansijskih sredstava, ali kad vas vidim kako ste zbog toga sretni mogu reći da se isplatilo. Sa puštanjem u pogon ovog sistema, Općina Centar nije završila projekt vodosnabdijevanja svojih naselja – kazao je Ajnadžić.

Istakao je da je u planu izgradnja 3.170  metara novog cjevovoda za još 105 domaćinstava, te izgradnja dodatnog rezervoara za vodu iz kojeg će biti snabdijevana domaćinstva na Gornjim Poljinama i Gornjem Kromolju.

Također je u završnoj fazi izrada potrebne dokumentacije za izvorište Uroševo vrelo odakle će naselja Radava i Alapi dobijati vodu, objasnio je.

Tokom realizacije ovog projekta od izvorišta Klanice do rezervoara na Nahorevskim brdima položeno je 6.000 metara transportnog voda,  dok je 18.183 metra distributivnog vodovoda položeno za 235 domaćinstava koja su priključena na novi vodovod.

Premjer Konaković je kazao da sa realizacijom ovog projekta ne postoji više naselje u Kantonu Sarajevo koje nema riješeno pitanje vodosnabdijevanja, dok je nekadašnji načelnik Općine Centar Dževad Bećirević istakao da je jako sretan zbog realizacije  projekta.

Za izvođenje radova na projektu Općine Centar bile su angažovane firme "Mibral" i "Grakop".

Tokom puštanja u pogon novog vodovoda na Nahorevu predsjedniku Skupštine Udruženja "Izvor života i zdravlja" Fikretu Čoliću, kao predstavniku mještana, uručena je upotrebna dozvola za novi sistem vodosnabdijevanja naselja Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji Nacionalnog BiH taekwondo centra u Livnu

Zbog požara deponije guma u Salakovcu Mostarci trebaju prokuhavati vodu

Voda bakteriološki i hemijski ispravna za piće u Brčkom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta