Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 14:39 |

Svečano otvoren novoizgrađeni most preko Neretve (šira verzija)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 8. veljače (FENA) - Novoizgrađeni most preko Neretve u četvrtak su svečano otvorili mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, šef Odjela za građenje infrastrukturnih objekata Grada Mostar Emir Nuspahić i izaslanik federalnog ministra prometa Renato Škrobo, čime je stavljena u funkciju prometnica od Ulice kralja Tomislava (vrh Avenije) do Ulice maršala Tita (Sjeverni logor).

- Riječ je o projektu koji smo s nestrpljenjem čekali, jer ideja i planovi za izgradnju u ovom slučaju nisu uvijek išli u zadanom smjeru zbog različitih poteškoća na koje smo nailazili prilikom same realizacije. Mi smo, unatoč svemu, uz mnogo truda i podrške, savladali sve poteškoće te danas ponosno stojimo na ovome mjestu - kazao je tom prigodom mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

 Poručio je kočničarima ovog i brojnih projekata kako je, unatoč njihovim postupanjima i kaznenim prijavama, priveden kraju projekt.

 - U Mostaru nismo samo obnovili porušene mostove, već smo i izgradili novi most za nove naraštaje, za nove susrete, još jedan simbol povezanosti u gradu mostova – poručio je mostarski gradonačelnik.

 Po riječima Emira Nuspahića, u izgradnju mosta, zajedno s troškovima eksproprijacije, uloženo je oko 15,3 milijuna maraka, od čega je Vlada FBiH iz sredstava naplaćenih od izdavanja GSM licence osigurala 11 milijuna, a Grad Mostar 4,3 milijuna maraka.

  - Vrijednost samog mosta iznosi oko 9,5 milijuna maraka od čega je Vlada FBiH osigurala 80 posto, a Grad Mostar 20 posto, istaknuo je Nuspahić.

 Pojasnio je kako se most sastoji od dvije cjelino i to: rasponske konstrukcije ukupne dužine 130 m i tzv.pristupnog dijela mosta dužine 60 m što daje ukupnu dužinu mosta od 190 m. Širina mosta je 20,10 m, sa četiri prometne trake širine 3,55 m (dvije trake od 7,10 m i razdjelni pojas 1,20 m) i dvije pješačke staze širine 2,10m. Visina mosta je oko 15 m.

 Nuspahić je izrazio nadu u to kako će se novosagrađenom prometnicom bar malo olakšati odvijanje prometa u gradu.

 Za sada su u funkciju dvije trake, jer trenutno nema novca za dovršetak gradnje priključnih cesta u punom profilu.

 Izaslanik federalnog ministra prometa Renato Škrobo kazao je kako je ovaj most jedan od glavnih infrastrukturnih projekata jer izgradnjom ovog mosta daleko nadvisuje značenje jednog objekta koji spaja dvije strane jednog grada.

 - Izgradnjom ovog mosta omogućava se posve novi cestovni pravac iz Mostara u smjeru Sarajeva i obratno. Istovremeno se značajno smanjuje cestovno opterećenje  na Carinskom mostu i pristupnim prometnicama – istaknuo je Škrobo.

 Podsjetio je kako je Federalno ministarstvo prometa kroz različite programe investiranja osiguralo sredstva za realizaciju u ukupnom iznosu nešto manjem od 11 milijuna maraka, počevši od 2008. godine. 

 U svojim prigodnim govorima sva trojica govornika su istaknula kako su domaće trvrtke izvodile radove na projektu istaknuvši  kako i tvrtka Hering i HP Investing, također, danas ima razloga za slavlje.

 Ovo je prvi potpuno novi most preko Neretve u Mostaru i okolici koji je izgrađen u protekle 23 godine, nakon što je rekonstruirano i izgrađeno jedanaest u ratu srušenih mostova.

 Most se počeo graditi 2008. godine, a završetak radova bio je najavljen za kolovoz 2009. godine. No, zbog problema s eksproprijacijom zemljišta i financiranjem građevinskih radova most je otvoren tek deset godina kasnije.

 Današnjem svečanom otvaranju novoizgrađenog mosta nazočili su i predstavnici hercegovačko-neretvanske Skupštine, Vlade, političkih stranaka, predstavnici Cesta Federacije BiH i drugi. U svečanom programu sudjelovale su Mostarske mažoretkinje te Limena glazba Mostar.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana