Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 13:54 |

Javnost isključena s nastavka suđenja u 'slučaju Mrkva'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Suđenje Adnanu Mrkvi, Amelu Ćapinu, Adisu Biberoviću i Arifu Malićiju te pravnim osobama - "Mrkva" d.o.o. Sarajevo i "Mrkva Group" d.o.o Sarajevo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) bez prisustva javnosti.

Javnost je isključena na prijedlog odbrane s dijela pretresa na kojem je planirano saslušanje službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Aleksandra Bozala u svojstvu svjedoka, a na okolnosti snimljenih presretnutih telefonskih razgovora i njihove reprodukcije, odnosno dokaza pribavljenih putem posebnih istražnih radnji.

Prijedlog odbrane za isključenje javnosti obrazložila je braniteljica prvooptuženog, advokatica Jesenka Rešidović, ukazujući na nejasan status spomenutih dokaza (pribavljenih posebnim istražnim radnjama), a u pogledu njihove (ne)zakonitosti.

Naime, Sud je, prethodno, odlučujući o prigovoru odbrane na zakonitost dokaza pribavljenih tokom istrage primjenom posebnih istražnih radnji, donio rješenje da se o tome očituje u meritumu, odnosno prilikom donošenja odluke/presude u ovom predmetu.  

Uz napomenu da će se o zakonitosti posebnih istražnih radnji odlučivati u meritumu Rešidović je, nadalje, navela da presretnuti razgovori mogu sadržavati i detalje vezane za privatni život optuženih, pozivajući se u tom kontekstu na zaštitu prava na privatnost.

Sud je, cijeneći osnovanost navoda odbrane, odlučio da se javnost s današnjeg ročišta isključi.

Optužnica, Adnana Mrkvu tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca, oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH za najmanje 3.357.938,35 KM.

Prema tužbenim navodima, ostali optuženi su radili pod direktnim uputama i nadzorom prvooptuženog Mrkve.

Kako se u optužnici navodi, Adnan Mrkva i Amel Ćapin koristili  su novac iz "crne blagajne" za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938,35 KM, koliko su stekli protupravne imovinske koristi.

Optužnicom je predloženo i da se od optuženih trajno oduzme imovina stečena krivičnim djelom, i to - tri poslovna prostora, kuća, stan, putnička motorna vozila te novac u iznosu od 156.000,00 KM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv Slovenca iz Stoca zbog utaje poreza

Čeligija osuđen na jednu godinu zatvora za krivično djelo porezne utaje ili prevare

Pravno lice Trgotank d.o.o. Fojnica osuđeno na novčanu kaznu od 2,5 miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo