Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 12:49 |

Vlada HNŽ-a imenovala pregovarački tim

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 8. veljače (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) imenovala je pregovarački tim koji će 26. veljače otpočeti proces pregovaranja s predstavnicima sindikata o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu.

Na čelu pregovaračkoga tima je županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica, a njegov je zamjenik ministar financija u HNŽ-u Adnan Faladžić.

Članovi tima su direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zapadnoheregovake županije (ZHŽ) Vilson Crnjac, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a Ante Baković, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" Mostar Zlatko Guzin, direktor Opće bolnice Konjic Suzana Sokolović - Begić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić i ravnatelj Doma zdravlja "Stari grad" Mostar Bajro Sarić.

Po riječima glasnogovornika županijske vlade Pere Pavlovića, očekuje se da i Federalno ministarstvo zdravstva dostavi prijedlog svoga člana, kao jedanaestog u pregovaračkom timu.

Podsjetimo, razmatrajući informaciju o zahtjevima sindikata djelatnika u zdravstvu i zdravstvenih djelatnika te njihove najave za štrajk, Vlada HNŽ-a je 19. siječnja usuglasila da se 26. veljače krene u proces pregovaranja s predstavnicima sindikata.

Sukladno toj odluci, 31. siječnja održan je radni sastanak čiji su domaćini bili predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica.

Sastanku su nazočili predstavnici županijskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstva financija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, predstavnici osnivača zdravstvenih ustanova općine i Grad Mostar, zatim menadžment zdravstvenih ustanova i predstavnika suosnivača (Vlada FBiH, predstavnici vlada Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja).

Na tom sastanku predstavljeno je stanje u kojem se nalazi zdravstveni sustav u HNŽ-u. Također je pozdravljena i podržana odluka županijske vlade da proces pregovora sa sindikatima otpočne 26. veljače.

- Na sastanku je zatraženo od svih sudionika, a posebice menadžmenta zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravalja, da u postojećim financijskim okvirima racionaliziraju poslovanje i drugim modelima ostvare uštede kako bi se osigurala materijalna pretpostavka iz koje bi se moglo krenuti u udovoljavanju barem dijela zahtjeva sindikata zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih djelatnika - podsjetio je Pavlović.

Dodao je kako je time Vlada HNŽ-a ispunila sve potrebne predradnje koje su u skladu sa zahtjevima sindikata i u skladu sa zakonom koji regulira pitanje štrajka, te sukladno tome očekuje da proces pregovaranja krene 26. veljače.

Pavlović je izrazio uvjerenje kako će se u okviru pregovora naći rješenje prihvatljivo za sve strane, a koje će biti na dobrobit svih građana županije, korisnika zdravstvenih usluga.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana