Regija     | 08.02.2018. 12:26 |

Ratna odšteta izazvala veliki interes javnosti uoči Vučićevog posjeta Zagrebu

FENA Agencije

ZAGREB, 8. veljače (FENA) - Hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je u četvrtak kako Hrvatska ima moralno i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije zbog agresije tijekom Domovinskog rata.

 "Srbiji nije pametno da se razgovara o ratnoj odšteti, a za Hrvatsku je vrlo pametno. Mislim da Hrvatska ima pravo i na moralno, a i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Republike Srbije za sva zlodjela koja su napravili tijekom Domovinskog rata", rekao je Kuščević uoči sjednice Vlade, prenosi Hina. 

  Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti i posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića idući tjedan bit će prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji.

Zagreb želi da razgovori koje će srbijanski predsjednik Vučić voditi u Hrvatskoj budu  "što konkretniji i sadržajniji", rekao je hrvatski premijer.

Nabrojao je pitanja zaštite manjina, nestalih, pravosudne suradnje, pitanja o granici i povratu imovine te ratnih šteta.

 Plenković je podsjetio da je kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima koji su vodili potpisivanju Sporazuma o normalizaciji 23. kolovoza 1996.  u Beogradu, a članak 7 tog Sporazuma govori da se u roku od 6 mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

 "Nažalost taj sporazum nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti", rekao je.

 Za Vučićeva posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović moglo bi se razgovarati o toj obvezi, rekao je.

 "Vrlo je jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa", ocijenio je hrvatski premijer.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da u Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti, Vučić je poručio kako, da je na Plenkovićevu mjestu, ne bi pokretao to pitanje.

"Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može ništa dobiti, već može mnogo izgubiti. Mogao bih to potkrijepiti tisućama teških argumenata", rekao je Vučić.

 

 

 

 



 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'