Svijet     | 08.02.2018. 10:44 |

Merkel suočena s kritikama konzervativaca zbog davanja ustupaka SPD-u

FENA Internet

BERLIN, 8. februara (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je suočena s kritikama iz redova njenih konzervativaca zbog davanja ustupaka njenim koalicijskim partnerima iz Socijaldemokratske stranke u okviru sporazuma o vladajućoj alijansi postignutog dan ranije. 

Merkel, koja predvodi Kršćansko demokratsku uniju (CDU), predala je uticajno ministarstvo finansija SPD-u u koalicijskom sporazumu konačno postignutom u srijedu, više od četiri mjeseca nakon održavanja nacionalnih izbora u seprtembru prošle godine na kojim su oba bloka izgubila podršku glasača. 

 - Mislim da je formiranje vlade, onakve kakva je sada, politička greška - izjavio je Christian von Stetten, poslanik CDU koji zastupa interese poslovne zajednice, za državnu televiziju ARD, dodajući da se to posebno odnosi na davanje kontrole nad ministarstvom finansija SPD-u.

Predaja ministarstva finansija pokazuje visoku cijenu koju su konzervativci morali platiti za obnovu "velike koalicije" sa SPD-om koja je vladala Njemačkom od 2013. i osiguranje četvrtog mandata za Merkel.

 Visokotiražne dnevne novine Bild navode da je Mrkel iznevjerila svoje konzervativce.

- Kancelarka po svaku cijenu. Merkel je poklonila vladu SPD-u - piše Bild na naslovnoj strani. 

Na osnovu koalicijskog sporazuma, SPD će preuzeti kontrolu nad ministarstvima vanjskih poslova, finansija i rada, između ostalih.

Saveznica kancelarke Merkel Julia Kloeckner bila je prinuđena da brani koalicioni sporazum.

- Održali smo naša obećanja iz predizborne kmpanje. Za porodice je predviđena znatno veća podrška. Zadržali smo stabilnu finansijsku situaciju. Neće biti novih zaduživanja, ali također neće biti ni novih povećanja poreza - izjavila je ona za radio stanicu Bayerischer Rundfunk, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iračka vlada okončava misiju koalicije pod američkim vodstvom u zemlji

Pregovori o novoj nizozemskoj koaliciji blizu kolapsa nakon povlačenja ključne stranke

Wilders pred trnovitim putom formiranja vladajuće koalicije nakon kolapsa početnih napora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo