Najave     | 08.02.2018. 07:42 |

Vladika Grigorije potpisuje Platformu za mir

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - U okviru petog simposiona "Teologija u javnoj sferi", koji će organizirati Centar za filosofiju i teologiju Trebinje od 8. do 11. februara, vladika Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski, potpisat će Platformu za mir uime Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, odnosno uime vjerskih zajednica i crkava u BiH.

Čin potpisivanja će biti javno obznanjen tokom svečanog otvaranja navedenog simposiona, danas u Kulturnom centru Trebinje.

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost u više od 60 lokalnih zajednica u BiH. Platformu je 6. juna 2017. godine usvojilo Vijeće ministara BiH, dok je, nedugo zatim, primila k znanju i Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je prvi korak ka usvajanju tog dokumenta u oba doma državnog parlamenta.

Platformu su podržala i sva tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici iz svih većih stranaka u PSBiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, više od 60 načelnika lokalnih zajednica u BiH i drugi.

Ovo je prvi put da su navedeni dokument direktno podržali i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, što šalje poruku da je stabilan i trajan mir zajednički temelj za sve ljude u ovoj zemlji, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost - saopćeno je iz Catholic Relief Servicesa (CRS).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vladika Grigorije u Mostaru predstavlja knjigu 'Gledajmo se u oči'

Skupština HBŽ-a usvojila Izvješće o izvršenju Proračuna i Platformu za mir

Skupština Hercegbosanske županije usvaja Platformu za mir

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo