Magazin     | 08.02.2018. 08:26 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 8. veljače (FENA) - 

- 1075. Mletački dužd Domenico Selvo protjerao je Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u Dalmaciju čime su potvrdili vlast Venecije nad svojim teritorijima.

- 1587. Smaknuta kraljica Marija Stuart, optužena za sudjelovanje u Babingtonskoj zavjeri koja je imala za cilj ubiti Elizabetu. Osuđena je na smrt i pogubljena odrubljivanjem glave nakon što je Elizabeta potpisala nalog za smaknuće.

- 1725. Umro ruski car Petar Veliki, jedna od najznačajnijih figura u ruskoj povijesti. Carem postaje 1682. godine, zajedno sa svojim bolesnim bratom Ivanom V., s kojim vlada zajedno do 1696. godine, od kada pa do 1724. godine vlada samostalno. Godine 1724. za svoju suvladaricu imenuje suprugu Katarinu, s kojom vlada do svoje smrti.

- 1828. Rođen Jules Verne, pisac slavan po svojim djelima "Put oko svijeta u 80 dana", "20,000 milja pod morem", "Put u središte Zemlje" i "Put na Mjesec". Nakon Agathe Christie, Verne je danas najprevođeniji autor u svijetu.

- 1834. Rođen Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, ruski kemičar poznat kao jedan od dvojice znanstvenika koji su stvorili Periodni sustav elemenata i koji je bio važna karika znanosti u Drugoj industrijskoj revoluciji.

- 1855. Na jugu engleske pokrajine Devon snježni pokrivač ujutro je osvanuo prekriven misterioznim potkovastim tragovima koje nitko nije uspio objasniti, a koji su se gotovo pravocrtno uz prekide protezali u duljini od stotinjak milja. Bilo ih je kako po livadama tako i po rubovima prozora i krovovima.

- 1904. Počeo Rusko-japanski rat, koji se odvijao do kolovoza 1905. godine između carske Rusije i Japanskog carstva.

- 1926. Umro William Bateson, engleski biolog i jedan od osnivača genetike. Smatrao je da je raznolikost živih bića posljedica raščlanjivanja genotipova, pri čemu se gube geni, tako da su prvobitni organizmi imali veće razvojne mogućnosti od suvremenih. Godine 1906. godine prvi je upotrijebio riječ gen.

- 1931. Rođen James Dean, američki filmski glumac. Simbol buntovne mladosti iz pedesetih godina 20. stoljeća, stječe kultni status kao utjelovljenje pobune mladih protiv društvenog licemjerstva.

- 1939. Rođena Bisera Alikadić, bh. pjesnikinja. Zastupljena je u više antologija, panorama, izbora bh. književnosti, kao i ex Jugoslavije. Prevođena je na engleski, francuski, poljski, njemački, turski, albanski, španjolski, nizozemski, slovenski, makedonski. Članica je Društva pisaca BiH.

- 1941. Rođen Nicholas Nolte, američki glumac, producent i model, nominiran za nagradu Oscar. U dosadašnjoj karijeri ostvario je 50-tak uloga tumačeći razne likove.

- 1950. Osnovan zloglasna istočnonjemačka tajna policija poznata pod nazivom Stasi (kratica za Staatssicherheit). Puni naziv institucije bio je Ministarstvo državne sigurnosti (Ministerium fur Staatssicherheit). Glasila je za jednu od najučinkovitijih i najrepresivnijih službi takve vrste na svijetu.

- 1952. Nakon smrti oca Georgea VI., Elizabeta II. proglašena je kraljicom Ujedinjenog Kraljevstva. Krunidbu je imala tek godinu dana kasnije, a također na današnji dan, ali 1960. godine Elizabeta je izdala objavu kojom se njezina obitelj proziva House of Windsor, a njezini naslijednici od toga dana nose prezime Mountbatten-Windsor.

- 1960. Započeta izgradnja Hollywoodske staze slavnih. Prvih osam zvijezda dobili su ljudi čija su imena nasumice izvučena iz šešira od 1550 imena. Među prvih osam bili su Burt Lancaster, Joanne Woodward, Olive Borden i Louise Fazenda. Godine 2011. Walk of Fame je imao 2454 zvijezde, a još dvadesetak novih zvijezda dodaje se svake godine.

- 1968. U Orangeburgu, u američkoj saveznoj državi Južna Karolina, dogodila se tragedija poznata pod nazivom Orangeburški masakr. Radilo se o masovnom linčovanju afroameričkih studenata koji su prosvjedovali protiv rasne segregacije. Iako su zbog ubojstva tri i teškog ozlijeđivanja 31 osobe po prvi put na sudu završili policajci, njih devetorica, svi su usprkos svjedocima, oslobođeni.

- 1983. Diljem svijeta danas se obilježava Svjetski dan braka, posvećen bračnom paru - mužu i ženi kao stupu obitelji. Ideja obilježavanja ovog dana započela je u američkoj državi Louisiani početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ubrzo nakon što je dobro prihvaćena, 1983. godine uveden je službeni pojam Svjetski dan braka.

- 1984. U Sarajevu otvorene XIV. Zimske olimpijske igre. Na stadionu Koševo, tom prilikom, prisustovalo je 50.000 gledatelja. Na Igrama su u 6 sportova nastupila 1272 natjecatelja iz 49 zemalja. Cijelo Sarajevo i tadašnja SFRJ bile su u znaku simpatične maskote - "Vučka".

- 2006. Egipatsko vrhovno vijeće za antikvitete potvrdilo je otkriće nove grobnice u Dolini kraljeva. To je prvo otkriće grobnice na ovoj lokaciji još od 1922. godine.

- 2013. Umro Josif Tatić, srpski glumac. Najpoznatije su mu uloge Slobodana Mihajlovića u predstavi "Šovinistička farsa", Božidara Soldatovića, "Jataganca" u seriji "Bolji život" i Tanasija Vitorovića u seriji "Grlom u jagode".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!