Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 16:40 |

Na suđenje Stanišiću i Simatoviću iskaz o istrazi iza zatvorenih vrata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Haški proces bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nastavljen je iza zatvorenih vrata.

U toku je iskaz zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva o kojem se zna samo da je od maja do avgusta 1992. sproveo istragu i o njoj sačinio izvještaj. Gdje je istraga sprovedena i o čemu, javnosti je ostalo nedostupno.

Prvooptuženi Stanišić ne prisustvuje suđenju jer je, zbog bolesti, na privremenoj slobodi u Srbiji od jula prošle godine.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću u junu 2017., tužioci su izveli dvadesetak svjedoka većinom o zločinima u Hrvatskoj.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Poslije prvog suđenja, Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono vijeće usvojilo je žalbu i naložilo da proces bude ponovljen.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 8. februara, javio je BIRN BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Crnogorski ministar odbio Kosovu izručiti državljanina Srbije osumnjičenog za ratni zločin

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!