Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 14:22 |

Zvizdić: Sve zemlje su dobile dodatna pitanja iz Evropske komisije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - U Mehanizmu koordinacije odgovori na Upitnik Evropske komisije su usaglašeni, prošli su sve procedure i biti će usvojeni na jezicima BiH u svim nadležnim tijelima, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odgovarajući na pitanje novinara o porukama iz Republike Srpske u vezi odgovora na pitanje iz Upitnika koje se odnosi na naziv "bosanski jezik".

Završna procedura Upitnika je da nakon usvajanja u nadležnim tijelima slijedi verifikacija kvaliteta prijevoda engleskog jezika odnosno redaktura i on će sasvim sigurno biti spreman da se preda predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru kada posjeti BiH.

Dodao je da se ne treba spinovati s neistinama da je BiH jedina zemlja koja će dobiti dodatna pitanja, naglašavajući da su sve zemlje regije dobile dodatna pitanja nakon dostavljanja odgovora na Upitnik Evropske komisije, a primjera radi Srbiji je dostavljeno dodatnih više od 650 pitanja dok je imala oko 2.400 baznih pitanja.

Zvizdić je potvrdio da je Vijeće ministara BiH 29. januara poslalo dopunsko Pismo namjere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kazavši da je u Pismu navedeno da su određene mjere realizirane, a jedna od njih je set zakona o akcizama.

- Zakon o osiguranju depozita prebačen je u sektor strukturnih mjera i time bi se završila legislativna reforma bankarskog sektora važnog za stabilnost BiH. Određeni su rokovi za finansijsku stabilnost i fiskalnu sigurnost i disciplinu te će u februaru biti odobrena naredna tranša MMF-a - pojasnio je Zvizdić.

Osvrnuo se i na pitanja koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH kazavši da on jedino vidi rješenje u tome da se nađe balans između građanskog i etničkog te da se u izmjene implementiraju rješenja za presudu Evropskog suda za ljudska prava.

- Čime bismo pokazali da unutar izbornih pravila želimo biti dio civilizacijskog evropskog kruga. Bilo bi neophodno postići konsenzus o Izbornom zakonu - kazao je.

Podsjetio je da se o ovom važnom pitanju razgovara već pet godina, ali ne postoje značajni pomaci u pravcu pronalaska rješenja za pitanje "Sejdić i Finci", a da li će se nešto dogoditi do maja kada bi opći izbori trebali biti raspisani nije mogao govoriti.

- Vijeće ministara BiH nije uključeno u izradu Izbornog zakona BiH to radi parlamentarni nivo vlasti, ali se nadamo da će svi svoje maksimalističke pozicije pretvoriti u realne te da će se na bazi zajedničke platforme postići dogovor - stav je Zvizdića.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'