Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 14:23 |

Ljubić: Spremni za izazove u radu na kompleksnim predmetima u oblasti korupcije

FENA Saopćenje

TUZLA, 7. februara (FENA) - Delegacija Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koju je predvodila predstavnica Ureda za Evropu i Evroaziju Ana Luisa Pinto, zajedno s direktoricom USAID Projekta pravosuđa u Bosni i Hercegovini Biljanom Potparić-Lipa, posjetila je danas Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Domaćin radnog sastanka, na kojem se razgovaralo o radu Tužilaštva na predmetima korupcije, organiziranog i privrednog krimanala te o podršci koju ovo tužilaštvo u radu na ovim predmetima kontinuirano dobija od USAID Projekta pravosuđa, bio je glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić i njegovi zamjenici Mirzeta Begić i Dragan Radovanović.

-Mi smo u radu fokusirani na procesuiranje predmeta korupcije, privrednog i organiziranog kriminala i spremni da se suočimo s različitim izazovima, pa tako i u radu na kompleksnim predmetima u ovoj oblasti. U posljednjih nekoliko godina smo imali dobre i prepoznatljive rezultate, provodili istrage, podizali i pred sudovima zastupali veći broj optužnica u ovim predmetima - rekao je glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

Istakao je da su na osnovu njihovih optužnica izrečene prvostupanjske ili pravomoćne presude za korupciju brojnih javnih dužnosnika na različitim nivoima, a u jednom od važnijih predmeta je u skorije vrijeme donesena osuđujuća prvostupanjska presuda za visokopozicioniranog dužnosnika na nivou Federacije BiH u kojem je izrečena jedna od najdužih kazni zatvora u BiH za korupciju. 

Ljubić je potcrtao da se kapaciteti tužilaštva kontinuirano jačaju, čemu značajno doprinosi i USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH.

USAID putem Projekta pravosuđa u BiH pruža podršku Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, kao i drugim tužilaštvima u BiH, u smislu jačanja tužilačkih kapaciteta za rad na predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, saopćeno je iz ovog tužilaštva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'