Najave     | 07.02.2018. 13:08 |

Početak obnovljenog suđenja za zločine na području Sanskog Mosta 14. februara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Obnovljeno suđenje Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi te Miletu Kokotu, optuženima za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta, počet će u srijedu, 14. februara.

Na statusnoj konferenciji održanoj pred Apelacionim vijećem, Državno tužilaštvo je predložilo da se reprodukuju iskazi 12 svjedoka, kao i vještaka.

Odbrana Gorana Mrđe je predložila, između ostalog, da se preslušaju iskazi četiri svjedoka, te da se izvede DNK vještačenje “radi osporavanja tvrdnji vještaka”.

Savan Zec, branilac Ranka Mrđe, predložio je da se ponovo sasluša svjedok Tužilaštva Esad Brakić, pojasnivši da nije mogao biti efikasno unakrsno ispitan. Zec je rekao i da ne traži reprodukciju svojih dokaza, što je ponovila i odbrana Milorada Mrđe.

Odbrana Kokota je istakla da nije imala svjedoka u prvostepenom postupku, ali da traži reprodukciju iskaza svjedoka Tužilaštva Dejana Šainovića i Nenada Vukše.

Tužilaštvo BiH tereti Milorada, Gorana i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta.

Kako stoji u optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Do obnove suđenja došlo je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu iz maja prošle godine kojom su Goran i Milorad Mrđa te Mile Kokot nepravosnažno osuđeni na ukupno 32 godine zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen optužbe.

Apelaciono vijeće je kazalo da će suđenje početi čitanjem optužnice, izlaganjem uvodnih riječi te preslušavanjem iskaza dva svjedoka Tužilaštva i jednog vještaka. Istaknuto je i da će se o drugim dokazima odlučiti naknadno, kao i o pozivanju Esada Brakića nakon što se presluša njegov iskaz, javlja BIRN-Justice Report. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo