Kultura     | 07.02.2018. 11:47 |

U četvrtak promocija prve multimedijalne knjige u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Predstavljanje prve multimedijalne knjige u Bosni i Hercegovini, autorice Selme Rizvić "Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH", održat će se u Historijskom muzeju u četvrtak 8. februara.

Knjigu će predstaviti  Adnan Busuladžić, s Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Haris Šupić s Odsjeka za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

U knjizi "Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH", Selma Rizvić predstavlja rad istraživačke grupe Sarajevo Graphics Group, s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, na prikazu kulturnog naslijeđa BiH putem digitalnih tehnologija. Knjiga obuhvata projekte od 2005. do 2017. godine i pokazuje razvoj tehnologija, kao i napredovanje istraživača u njihovoj primjeni.

Riječ je o multimedijalnim prezentacijama kulturnih spomenika i muzejskih postavki, tako da je i sama knjiga multimedijalna, budući da se iz elektronske verzije koja je dostupna besplatno online mogu pogledati web stranice projekata i filmovi o njima.

 Adnan Busuladžić u recenziji navodi da će knjiga  biti korisna stručnjacima u zavodima za zaštitu spomenika, muzejima, galerijama, institutima i drugim srodnim ustanovama. 

  Knjiga se može pogledati na linku:http://people.etf.unsa.ba/~srizvic_ digitalna_prezentacija_kulturnog_naslijedja_BiH.pdf

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba akvarela Seada Čerkeza

Izložba 'Stari mostovi' Seada Čerkeza u Historijskom muzeju BiH

Zaronite u historiju bh. kuhinje: Pop-Up Gastro Muzej u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!