Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 07.02.2018. 10:51 |

Podrška Novog Zelanda evropskom putu i demokratskom razvoju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Generalna guvernerka Novog Zelanda Patsy Reddy izrazila je naročito interesovanje za aktivnosti Bosne i Hercegovine u euroatlantskim integracijama tokom sastanka s ambasadorom BiH u Novom Zelandu sa sjedištem u Kanberi Mirzom Hajrićem te istakla da Novi Zeland podržava evropski put i demokratski razvoj BiH. 

Ovaj susret održan je jučer prilikom službene posjete ambasadora BiH Novom Zelandu, kada se, osim s generalnom guvernerkom, sastao i s premijerkom ove države Jacindom Ardern te ministrom vanjskih poslova Winstonom Petersom.

Do susreta s najvišim zvaničnicima Novog Zelanda došlo je tokom svečanosti proslave nacionalnog praznika Novog Zelanda, koji se službeno naziva Waitangi dan.

Ambasador Hajrić je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Petersom razmijenio mišljenja o mogućnostima tješnje saradnje u domenu kontraterorizma te izrazio želju za intenzivnijom ekonomskom saradnjom dviju zemalja, kroz jačanje kontakata investitora iz Novog Zelanda s privrednicima u BiH.

Premijerka Jacinda Ardern uputila je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću zahvalu za nedavnu posjetu Novom Zelandu, koju je ocijenila značajnom za daljnje unaprjeđenje odnosa dvije zemlje. Pritom je napomenula da je Čović prvi predsjednik strane države s kojim se sastala kao premijerka Novog Zelanda.

Waitangi dan jedan je od najznačajnijih datuma u historiji Novog Zelanda. Nazvan je po mjestu gde je februara 1840. godine s predstavnicima maorskih plemena, starosjedilaca Novog Zelanda, pregovaran i potpisan ugovor kojim je dogovoren britanski suverenitet koji je proglašen 21. maja 1840. godine. Tradicionalnim prijemima koji se organiziraju u čast proslave nacionalnog praznika Novog Zelanda prisustvuju predstavnici diplomatskog kora akreditirani u Novom Zelandu, kao i predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Wellingtonu, sapćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana