Magazin     | 07.02.2018. 08:18 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 7. veljače (FENA) - 

- 1477. Rođen Thomas More, engleski humanist i državnik. Odbio je položiti zakletvu kralju kao vrhovnom poglavaru Crkve u Engleskoj, te je optužen zbog izdaje i smaknut. Pisao je na engleskom i latinskom jeziku, a najpoznatije mu je djelo "Utopija", u kojem kritizira društvene prilike u Engleskoj i suprotstavlja im viziju o idealnoj zajednici na zamišljenu otoku Utopiji.

- 1812. Rođen je Charles Dickens, engleski književnik i pripovjedač, poznat po djelima "Oliver Twist", "David Copperfield", "Cvrčak na ognjištu", "Veliko očekivanje", "Božiċna priča" i drugim.

- 1855. Rođen Augustin Čengić, književnik, franjevac, odgajatelj i profesor filozofije franjevačkim bogoslovima, župnik u Banjoj Luci, Bihaću i Ivanjskoj te provincijal bosanskih franjevaca. Zaslužan je za osnivanje pjevačkog društva "Dinara" u Livnu čijim je bio i dirigentom te pjevačkog društva "Nada" u Banjoj Luci.

- 1864. Umro Vuk Stefanović Karadžić, srpski jezikoslovac i reformator srpskoga jezika, folklorist i skupljač narodnih umotvorina. 

- 1870. Rođen Alfred Adler, austrijski psiholog. Bio je pristaša Freudove psihoanalize, ali se 1912. odvaja od Freuda i stvara vlastitu školu individualne psihologije, psihoterapijskog smjera i teorije prema kojoj je osnovni motiv čovjekova djelovanje težnja za dominacijom nad okolinom, odnosno volja za moći. 

- 1894. Umro Adolf Sax, belgijski dizajner glazbenih instrumenata, najpoznatiji po tome što je izmislio saksofon.

- 1906. Rođen Pu Yi, posljedni vladar Qing dinastije i posljedni kineski car. Poslije Xinhai revolucije 1911. godine, bio je prisiljen abdicirati i odreći se svoga prava da bude car, zadržavajući samo nominalno naslov vladara Qing dinastije i carskog klana Aisin Gioro sve do 1924. godine, kada ga je vojskovođa Feng Yuxiang protjerao iz Zabranjenog grada.

- 1935. Podružnica Parker Brothers na današnji dan 'izbacila' je na tržište jednu od najdugovječnijih i najpopularnijih igara na svijetu - Monopoly.

- 1945. Partizanske postrojbe ušle u Široki Brijeg i pri tome, prema navodima franjevačkih izvora, počinile stravične zločine među kojima i spaljivanje 12 fratara u skloništu nedaleko od samostana u Širokom Brijegu. Prema podacima istog izvora, na području Hercegovine je, uglavnom na kraju Drugog svjetskog rata, pobijeno 66 fratara.

- 1968. Premijeri svih 10 kanadskih provincija odobrili nacrt Ustava prema kojem je status francuskog jezika u cijeloj Kanadi izjednačen s engleskim.

- 1971. U Švicarskoj žene dobile pravo glasa. Švicarska je bila jedna od posljednjih europskih zemalja koja je ženama dala pravo glasa (kasnije od nje to pravo uveo je samo Liechtenstein). Razlog za to dijelom je bila i konzervativnost Švicaraca.

- 1974. Grenada, otočna država na jugoistoku Karipskog mora, sjeverno od Venezuele i Trinidada i Tobaga te južno od Svetog Vincenta i Grenadina, osamostalila se od Ujedinjenog Kraljevstva.

- 1979. Umro Josef Mengele, njemački nacistički liječnik koji je stekao nadimak "Anđeo Smrti" zbog svojeg rada u Auschwitzu i drugim koncentracijskim logorima. Vršio je okrutne pokuse na ljudima, a bio je zadužen i za organizaciju logora. U plinske komore otpravio je 400.000 ljudi, kao i Adolf Eichmann.

- 1984. Američki kosmonaut Bruce McCandless napustio je svemirski brod "Challenger" i postao prvi čovjek koji je "prošetao" svemirom.

- 1990. Centralni komitet Komunističke partije SSSR-a prihvatio prijedlog lidera Mihaila Gorbačova za ukidanje 70-godišnjeg monopola na vlast te partije, čime je otvoren put za višestranački politički sustav.

- 1992. Potpisan Ugovor o osnivanju Europske unije, poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta kojim su postavljeni ciljevi ekonomske i monetarne unije, jedinstvene valute, zajedničke vanjske i sigurnosne politike, zajedničke obrambene politike, a zatim i obrane, uvođenja građanstva Unije, uske suradnje u pravosuđu i unutarnjim poslovima.

- 1999. Umro jordanski kralj Husein, koji je vladao Jordanom od 1952. godine. Naslijedio ga je sin, princ Abdulah.

- 2000. U Beogradu ubijen ministar obrane SR Jugoslavije Pavle Bulatović.

- 2006. Znanstvena ekspedicija otkrila više novih vrsta životinja i biljaka na Zapadnoj Novoj Gvineji. Otkriveno je 20 novih vrsta žaba, 4 vrste leptira, nekoliko vrsta palmi, jedna ptičija podvrsta, kao i vrsta kengura za koju se mislilo da je istrebljena zbog lova.

- 2013. Umro Krsto Papić, hrvatski scenarist i filmski redatelj. Osim dokumentaraca, bio je poznat i po svojim igranim filmovima. Dobitnik mnogobrojnih nagrada na filmskim festivalima u zemlji i svijetu. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo