Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 16:31 |

Čolak: Pitanje Izbornog zakona BiH nije teško riješiti ako ima političke volje

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je kako vjeruje da je do raspisivanja izbora u BiH moguće pripremiti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji će dobiti potrebnu podršku u državnom parlamentu, te da ne smije ni zamisliti što bi bilo ako do toga ne dođe.

- Svi oni koji priželjkuju da bi se to moglo riješiti na način da intervenira Ured visokog predstavnika ili neko treći, mislim da ne misle dobro ovoj državi. Mi to moramo uraditi, mi koji smo u aktualnoj vlasti u BiH. Nema to ko drugi napraviti. Ako mi očekujemo sad, u ovo vrijeme, da to napravi OHR, a istovremeno puna nam usta Evropske unije i želimo postati ozbiljan kandidat, kako očekivati u takvoj situaciji da nas ozbiljno shvate drugi, ako mi sami sebe ozbiljno ne shvatimo - kazao je Čolak novinarima u Sarajevu.

Dodaje da teško jeste, ali da on ipak želi vjerovati da će biti iskorišteno predstojeće vrijeme i da će se „doći do nekog rješenja koje će biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda“.

- Problem je u tome što ova rješenja koja su bila nuđena od strane drugih stranaka nemaju nikakve veze sa provođenjem odluke Ustavnog suda - tvrdi Čolak.

Kaže kako vjeruje da su tehnička poboljšanja Izbornog zakona BiH moguća, međutim „izbor izaslanika za Dom naroda je najbitnije pitanje“.

- Bitan je i izbor članova Predsjedništva BiH, ali jednako tako su bitni i izbori u Gradu Mostara. Mislim da ta tri pitanja naprosto moramo riješiti i da to uopšte nije teško riješiti ukoliko postoji politička volja. Nažalost, do sad se nije pokazala ta politička volja. Ipak, želim vjerovati da će se stanje promijeniti - kazao je Čolak.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Nikšić: Za Izborni zakon Trojka nastoji pronaći rješenje prihvatljivo za sve

SDA - Krajnje je vrijeme da Dodik bude zaustavljen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo