Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 16:12 |

U Akciji 'Albatros' u borbi protiv ilegalnih migracija uhapšeno 16 osoba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - U akciji kodnog naziva "Albatros" koja se provodi od ranih jutarnjih sati uhapšeno je 16 osumnjičenih osoba, a izvršen je pretres na 14 lokacija na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Istovremeno, na području navedenih kantona službenici Službe za poslove sa strancima BiH izvršili su kontrolu u osam objekata, za koje se raspolagalo saznanjima da se u njima smještaju ilegalni migranti.

Akcija se provodi po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a učestvuje više desetina policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa vršile krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske pa dalje u države EU većeg broja državljana Srbije sa područja Kosova, koji nisu imali važeće putne isprave, sve sa ciljem da se materijalno okoriste ilegalnim prebacivanjem stranih državljana za dogovorenu novčanu nagradu.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičene su za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela "krijumčarenje migranata".

Ova akcija je odlučan korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata.

Nakon provedenih aktivnosti, osumnjičene osobe će biti predate postupajućoj tužiteljici koja će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane te ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!