Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 14:55 |

Avdić: Pokrivenost MPR cjepivom u HNŽ-u pala na oko 60 posto

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 6. veljače (FENA) – Prvi slučajevi gripe na području HNŽ-a zabilježeni su od 16. do 23. listopada, a do sada je na tom području zabilježeno 1803 slučaja gripe ili bolesti sličnih gripi, od čega je akutnih respiratornih infekcija zabilježeno1270, dok na gripu ili bolesti slične gripi otpada 533 slučaja, kazao je u utorak u Mostaru šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Erdin Alajbegović.

 Zabilježena su i dva smrtna slučaja od gripe kod starih i kroničnih bolesnika, koji nisu bili cijepljeni.

- Došlo je do komplikacija gripe, odnosno u ovim slučajevima do upale pluća što je dovelo nažalost do smrtnog ishoda – pojasnio je Alajbegović.

 Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić istaknuo je kako se sada očekuju da se broj oboljelih od gripe krene smanjivati, no, kazao je, s gripom se nikada ne zna.

 Što se tiče cijepljena protiv gripe, Avdić navodi kako je Ministarstvo zdravstva HNŽ-a uspjelo nabaviti oko 2700 doza cjepiva što je za oko tisuću više nego prethodne godine.

 - Prioritet pri cijepljenju protiv gripe imali su stari i kronični pacijenti.  Naveo je kako bi se trebalo imunizairati bar 10 posto stanovništva za stvarni učinak, a to je jako teško – kazao je Avdić.

 Prema njegovim riječima, mnoga poduzeća kupe cjepivo i imuniziraju svoje radnike iz razloga što dođe do velikog broja bolovanja.

 Avdić se osvrnuo na kompletnu imunizaciju, ističući kako program obvezne imunizacije  obuhvaća 10 zaraznih bolesti te da se cijepljenjem pravi jedan kolektivni imunitet.

 - Moramo razviti kolektivni imunitet a to ćemo postići ako pređe 90 do 95 posto pokrivenosti djece imunizacijom – istaknuo je Avdić.

  Istaknuo je kako  je zbog neodgovorne kampanje pojedinaca i grupa došlo do urušavanja pokrivenosti imunizacijom, jer su roditelji zbunjeni trebaju li cijepiti dijete ili ne.

 

 Na području HNŽ-a, što se tiče MPR cjepiva, pokrivenost je pala na oko 60 posto što je veoma malo, upozorio je Avdić.

 - Mi moramo imati 95 posto pokrivenost da bi bili sigurni da nam morbili ili rubeola da ne bi doveli do epidemije kao što se to dogodilo u zemljama u okruženju – istaknuo je Avdić.

 Zapitao se hoće li kod nas morati doći do bolesti kako bi roditelji počeli cijepiti djecu.

 Naveo je kako su od cjepiva moguće nuspojave, kao i kod svakih drugih lijekova, no istaknuo je kako se autizam ne može dovodi u vezu s cjepivom jer za to, kako  je kazao, nema dokaza.

 Na pitanje novinara mogu li roditelji kupiti cjepivo od proizvođača od kojeg žele,  Avdić navodi kako se cjepiva u BiH ne mogu kupovati pojedinačno.

 - Postoji Agencija za lijekove i Federalni zavod za javno zdravstvo, koji ustvari jedini može naručiti cjepivo. Nemoguće je da netko naruči neko cjepivo jer bi to bilo ilegalno - kazao je Avdić, navodeći kako je Federalni zavod za javno zdravstvo je zadužen za nabavku cjepiva.

 Nabavljamo cjepiva koja se koriste u Europskoj uniji, istaknuo je Avdić, dodavši kako od ove godine od Torlaka ne mogu nabavljati cjepiva jer ta tvrtka nije dobila certifikat EU, a zbog čega nije dobila certifikat Avdić nije znao točno reći.

  Na upit od koga ove godine nabavljaju cjepiva, Avdić je naveo da ih nabavljaju od više proizvođača.

 - Na tržištu nema puno tvrtki koje se bavi tim poslom, a između njih birate  najpovoljnijeg i najbolje cjepivo – kazao je Avdić.

 Prema njegovim riječima, teško se može dogoditi da se ovdje dobije neko lošije cjepivo jer se znaju veliki proizvođači cjepiva i isključivo o tih proizvođača se nabavljaju cjepiva.

 Avdić je također upozorio na pretjerano korištenje antibiotika te istaknuo kako se mora racionalizirati uporaba antibiotika jer se čestim korištenjem razvija jaka rezistencija  i onda se razvijaju bakterije koje su otporne na sve antibiotike.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Poziv na press konferenciju povodom kampanje 'Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu'

Konferencija za medije predsjednika HDZ-a i HNS-a BiH

Čolaković: Nemamo kolektivni imunitet, za očekivati je pojavu ospica i na području HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta