Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 10.02.2018. 09:15 |

Heidari: Ogromni kapaciteti za suradnju BiH i Irana nisu dovoljno iskorišteni

FENA

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmoud Heidari uvjeren je da Iran i BiH raspolažu ogromnim kapacitetima za sveobuhvatan razvoj odnosa, kao i da je kod iranskih i bosanskohercegovačkih zvaničnika prisutna politička volja za stavljanje u funkciju tih kapaciteta.

Piše: Jelena Marković

Međutim, kako je istakao u razgovoru za Fenu, činjenica je da, iako su međusobne posjete privrednih delegacija intenzivirane, bh. kompanije nisu dovoljno prisutne na tržištu Irana, zemlje koja sa skoro 80 miliona stanovnika predstavlja najveće potrošačko tržište na Bliskom istoku.

Stoga je izrazio nadu da će preostale prepreke za saradnju biti uklonjene, što će dovesti do većeg prisustva i aktivnosti bh. i iranskih kompanija na tržištima dvije zemlje.  

- Siguran sam da će, olakšavanjem postojećih procedura, iranske kompanije i privrednici biti spremni za učešće u privrednim i investicionim projektima u BiH, dok BiH sa svojim brojnim turističkim atrakcijama može tokom godine biti destinacija za hiljade iranskih turista - kazao je i poručio bh. biznismenima, privrednicima i kompanijama da su im vrata Ambasade za suradnju s Iranom uvijek otvorena.  

Ambasador Irana je podsjetio i na činjenicu da je ova zemlja bila među prvima koje su priznale nezavisnost BiH i koje su stale uz građane i vlasti BiH, osiguravajući, između ostalog, i značajne količine humanitarne pomoći tokom rata.

Naglasio je da je kultura još jedna stvar koja čini posebnu sponu između dvije zemlje. Mnogo je sličnosti i srodnosti s kulturnog i aspekta jezika te u običajima i tradiciji koje su povezale narode Irana i BiH. To, kaže, potvrđuje i prisustvo perzijskih rukopisa u bibliotekama u BiH, tradicija zvaničnog izučavanja perzijskog jezika ovdje, kao i prisustvo bh. studenata u Iranu.

- Shodno tome, sklopljen je Sporazum o saradnji dvije zemlje u oblasti kulture, nauke i istraživanja, a bratimljenje Teherana i Sarajeva spada u vrijedne kulturne događaje među dvjema zemljama - smatra Heidari, te podvlači i Sedmicu iranske kulture u Sarajevu i Banjoj Luci, u okviru koje se u BiH predstavlja grupa iranskih umjetnika iz grada Tabriza kako bi promivirali iransku umjetnost.

Ambasador Irana se osvrnuo i na demonstracije protiv vlasti koje su danima potresale ovu zemlju, napominjući da je iskazivanje zahtjeva na miran način i održavanje mirnih okupljanja i demonstracija jedno od prava iranskog naroda koje je priznato i u ustavu te zemlje.

Podsjetio je da su ove demonstracije počele mirno u gradu Meshedu te da su ih iranski mediji informativno dobro popratili.

- Međutim, nakon toga, pojedini faktori pokušali su, korištenjem virtualnog prostora, web sajtova i društvenih mreža, ove demonstracije proširiti na druge gradove te ih iz mirnog stanja pretvoriti u nerede, uništavanje javne imovine i napad na policiju. Nažalost, u nekim drugim gradovima to se i desilo, no, suprotno preuveličavanju pojedinih tendencioznih stranih medija, broj učesnika je bio veoma ograničen - istakao je Heidari.  

Kako je rekao, nakon određenih stavova izvana, narod i javno mnjenje Irana shvatili su koji faktori stoje iza scene te da im je cilj širenje nereda i nemira. Stoga su građani Irana održavanjem masovnih i mirnih demonstracija, kako navodi, obznanili nacionalno protivljenje ovakvim remetilačkim postupcima.

Ukratko, zaključio je, potrebno je praviti razliku između nereda i pozivanja na nasilje s jedne, te iskazivanja zahtjeva i mirnog okupljanja koje je legitimno i priznato i u Ustavu Irana, s druge strane.

- U svakom slučaju, u Iranu je sada uspostavljen potpuni mir i sigurno je da urote nekih poznatih neprijatelja, koji su konfrontiranje sa stabilnošću, mirom i sigurnošću u Islamskoj Republici Iran zacrtali kao cilj, neće uspjeti - naglasio je.

Iranski ambasador dotakao se još jedne bitne teme, a to je historijski nuklearni sporazum Irana i šest svjetskih sila, kojim je dogovoreno da se Iranu ukinu sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa. 

Heidari ističe da se radi o Sporazumu koji predstavlja važan međunarodni dokument zagarantiran Rezolucijom 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, što znači da ukoliko neko prekrši Nuklearni sporazum, krši rezoluciju Vijeća sigurnosti.

Islamska Republika Iran je, kaže, od samog početka privržena svim svojim obavezama, što je potvrdila i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, kao najrelevantnija stručna institucija u ovoj oblasti, tako da Iran očekuje da i drugi ispune svoje obaveze.

- Međutim, ponašanje Amerikanaca, posebno tokom mandata predsjednika Donalda Trumpa, nije bilo ovakvo. No, druge strane u Nuklearnom sporazumu stavljaju akcent na njegov kontinuitet - rekao je ambasador, istakavši da će Iran, sve dok njegovi legitimni interesi budu osigurani, sebe smatrati obaveznim prema Nuklearnom sporazumu.

S druge strane, dodao je, uskraćivanje interesa iz Nuklearnog sporazuma Iranu će dati "odriješene ruke" za odabir drugih legitimnih opcija.

- Uostalom, sa stanovišta Irana, bilo kakva izmjena u Nuklearnom sporazumu ili vezivanje drugih regionalnih pitanja ili odbrambenih potencijala zemlje za Nuklearni sporazum, je neprihvatljivo i ne postoji mogućnost za ponovne pregovore o ovom Sporazumu - podvukao je.

Jedna od tema razgovora bila je i Islamska revolucija u Iranu koja je na pragu svoje 40. godišnjice, a Heidari naglašava da se radi o jednoj od "najnarodnijih" revolucija 20 vijeka, koja nije imala isključivo političke ili ekonomske ciljeve, već sa sobom nosi i duhovne poruke. Upravo zbog toga su, kaže, poruke ove revolucije, osim naroda Irana, privukle i milione drugih ljudi u cijelom svijetu.

Istakao je da je jedno od najvažnijih dostignuća Revolucije ostvarenje ideala sadržanog u sloganu "Nezavisnost, sloboda i Islamska republika". Napomenuo je da je su se tokom proteklih skoro 40 godina desili mnogi pokušaji neprijatelja s ciljem zaustavljanja napredaka Revolucije, počevši od "nametnutog rata Sadama Huseina protiv Irana, sve do nepravednih sankcija i pokušaja medijskih imperija za stvaranje iranofobije".

- Međutim, Iran je snažna zemlja s dugom historijom, a dostignuća Islamske revolucije su osigurana skupom cijenom krvi mnogih šehida. Sigurni smo da će Islamska revolucija nastaviti svoj put naprijed - zaključio je ambasador Heidari, dodajući da je iranskom narodu drago što je u borbi protiv terorizma i radikalizma, posebno protiv terorističke skupine ISIL, imao istaknutu i predvodničku ulogu na nivou regiona.

Shodno tome, prema priznanju svih političkih eksperata, da nije bilo stvarne i odlučne borbe Irana, istakao je ambasador, danas bi, s aspekta prisustva i dominacije terorizma, situacija u zapadnoj Aziji bila drugačija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čavara i ambasador Torkaman o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Irana

Heidari: Ramazan u Iranu je bio specifičan zbog koronavirusa

Čubrilović: Nedopustivo da već osam mjeseci nije formirana izvršna vlast BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'