Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 12:49 |

Najavljena treća faza Projekta mentalnog zdravlja u BiH

FENA Lejla Alibegović - Šovšić

TESLIĆ, 6. februara (FENA) - Konferencijom o mentalnom zdravlju u BiH, koja je organizirana u Tesliću radi prezentacije rezultata reforme u oblasti mentalnog zdravlja, obilježen je kraj druge faze Projekta mentalnog zdravlja u BiH te najavljena treća faza u kojoj će u naredne četiri godine fokus biti na kvalitetu i kontinuitetu zaštite mentalnog zdravlja.

U okviru ovog projekta koji provodi Asocijacija XY u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva, insistirat će se na daljem radu u oblasti socijalne inkluzije osoba s mentalnim bolestima i poremećajima na nivou lokalne zajednice.

-Koordinirana briga i radna terapija u mentalnom zdravlju treba da ostaju temelj zaštite mentalnog zdravlja. Radna terapija treba također biti prepoznata od menadžmenta ustanova kao usluga - zaključak je učesnika konferencije.

Ukazali su na potrebu stvaranja ambijenta u kojem će osoba s mentalnim problemima biti shvaćena i prihvaćena kao bilo koja osoba koja ima neki zdravstveni ili životni problem.

-Omogućili smo ljudima, koji imaju potrebu, da predstave svoj život s mentalnom bolešću ili poremećajem. U ovakvoj situacija koja nas okružuje, možemo samo zamisliti kako je dodatno teško živjeti s bolešću koja je u našem društvu stigmatizirana - kaže predstavnik Ministarstva zdravstva RS Milan Latinović.

Naglašava da je jedan od velikih dostignuća reformskog procesa u oblasti mentalnog zdravlja aktivno uključivanje korisnika usluga mentalnog zdravlja u kreiranje sadržaja i politika u ovoj oblasti.

Poručuje također da je potreban značajan napor profesionalaca u podršci udruživanju korisnika usluga mentalnog zdravlja, uključujući i formiranje mreže, te osigurati razvoj udruženja prema održivim modelima.

Učesnici konferencije, njih oko 300, istakli su značaj nastavka projektnih aktivnosti sa sadržajima na unapređenju mentalnog zdravlja u BiH, a najavljen je i nastavak finansijske podrške Vlade Švicarske Projektu mentalnog zdravlja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana