Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 10:42 |

Kroz podršku udruženjima korisnika smanjiti stigmatizaciju duševnih bolesnika

FENA Lejla Alibegović - Šovšić

TESLIĆ, 6. februara (FENA) - Razgovorom o ulozi udruženja korisnika usluga u oblasti mentalnog zdravlja u socijalnoj integraciji, u Tesliću je danas nastavljena konferencija o mentalnom zdravlju "Razgovarajmo“, koja je okupila oko 300 učesnika, profesionalaca u oblasti mentalnog zdravlja, ali i samih korisnika usluga.

Istaknuto je da su osobe s mentalnim bolestima i poremećajima visoko stigmatizirane i diskriminirane u društvu, što je najčešće mnogo teže od same bolesti te da se kroz podršku udruženjima korisnika usluga tim ljudima nastoji vratiti dostojanstvo i integrirati ih u društvo.

U okviru sesije "Naša udruženja-put od incijative do društvene promjene“, predstavnici centara za mentalno zdravlje, zdravstvenih institucija, medija, ali i sami korisnici govorili su o svojim iskustvima vezanim za rezultate rada udruženja i problemima koji se javljaju.

Smanjenje stigme i diskriminacije osoba s mentalnim poremećajima i njihovo uključivanje u društvo, jedna je od osnovnih komponenti Projekta mentalnog zdravlja u BiH koji provodi Asocijacija XY u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva.

Direktorica ove asocijacije Emina Osmanagić ističe da je upravo ova konferencija, na kojoj su predstavljeni rezultati reforme u oblasti mentalnog zdravlja, primjer socijalnog uključivanja osoba s mentalnim bolestima i poremećajima te kako se radi na njihovoj destigmatizaciji.

U Projektu mentalnog zdravlja u BiH korisnici i njihove potrebe su prioritet, a naglašeno je i da je značajan broj osoba s mentalnim poremećajima dosad učestvovao u aktivnostima koje podržavaju njihovu integraciju u društvo i da su to iskustva koja su im promijenila život.

Vlada Švicarske je, prepoznajući značaj reforme u oblasti mentalnog zdravlja, podržala ovaj projekt u proteklih sedam godina iznosom od 17 miliona KM, a svoju podršku su najavili i u naredne četiri godine s dodatnih devet miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'