Svijet     | 06.02.2018. 10:42 |

SPD - Dogovoreno 95 posto koalicijskog sporazuma

FENA Internet

BERLIN, 6. februara (FENA) - Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati (SPD) lijevog centra dogovorili su oko 95 posto koalicijskog sporazuma, saopćio je u utorak pregovarač SPD-a, dodajući, ipak, da to neće biti "remek djelo".

Pregovarači iz oba bloka usuglasili su se u ponedjeljak navečer da je potrebno još vremena za postizanje sporazuma o obnovi takozvane "velike koalicije" koja je vladala Njemačkom od 2013. i odlučili su da nastave razgovore, a za koje se prvobitno očekivalo da budu zaključeni do nedjelje  u sjedištu stranke kancelarke Merkel u Berlinu u utorak. 

- Mislim da imamo između 90 i 95 posto sporazuma, ali i preostalih pet posto su bitni - izjavio je Carsten Schneider, iz pregovaračkog tima Socijaldemokrata, dodajući da se nada da će sporazum biti postigtnut bez ulaska u cjelovečernje razgovore.

- To neće biti remek djelo, ali će trajati naredne tri i po godine - dodao je.

SPD pokušava da dobije ustupke na poljima zdravstvene zaštite i zapošljavanja kako bi pridobila naklonost među više od 443.000 svojih članova, koji moraju dati zadnju riječ da li da se krene u koaliciju s konzervativcima.

Novine Rheinische Post javile su da Ustavni sud razmatra pritužbe u vezi sa  legitimitetom glasanja članova SPD-a. Nije bilo nikakvog trenutnog dostupnog komentara suda. 

Anketa zavoda Insa objavljena u ponedjeljak pokazala je rastući pritisak na čelnika SPD-a Martin Schulza, dok je podrška stranci opala na 17 posto, znatno ispod izbornog rezultata od 20,5 posto osvojenih glasova, koji je bio najlošiiji za SPD otkako je Njemačka postala savezna republika  1949.

Neuspjeh Merkel da sastavi novu vladu više od četiri mjeseca nakon izbora pojačao je brige među investitorima i partnerskim zemljama u vrijeme kada se Evropa suočava s višestrukim izazovima - uključujući potrebu reformiranja eurozone i nastupajući britanski odlazak iz EU.

Njemačka bi se mogla suočiti s novim izborima ili manjinskom vladom bez presedana ukoliko članovi SPD-a odbace koalicijski sporazum.

U nagovještaju napretka, stranke su u ponedjeljak zaključile svoje razgovore o Evropi. Schulz je objavio na Twitteru da sporazum o Evropi uključuje "više ulaganja, investicijski budžet za eurozonu i kraj prinudne štednje!"

Schulz u svojoj poruci nije naveo još konkretnih detalja, niti bilo kakve planove za davanje većih ovlasti i odgovornosti Mehanizmu stabilnosti eurozone, kako je i navedeno u nacrtu sporazuma, dogovorenom 12. januara, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije