Ekonomija     | 06.02.2018. 08:56 |

Banke u Britaniji i SAD-u zabranile kupnju kriptovaluta kreditnim karticama

FENA Internet

LONDON/NEW YORK, 6. veljače (FENA)  - Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupnju bitcoina i ostalih kriptovaluta, strahujući da u slučaju naglog pada njihove vrijednosti klijenti neće moći vraćati dugove.

Najveći britanski zajmodavac Lloyds Banking Group Plc objavio je u nedjelju da će klijentima s kreditnim karticama zabraniti kupnju kriptovaluta, slijedeći time primjer američkih bankovnih divova JP Morgan Chase & Co-a i Citigroupa.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupnjom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne, pojasnila je glasnogovornica Lloydsa.

Prošlog je tjedna Mastercard objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obujam inozemnih transakcija u četvrtom tromjesečju uvećan za jedan postotni bod.

U to je vrijeme vrijednost bitcoina vrtoglavo rasla, dosegnuvši 16. prosinca rekordnih 19.187 dolara na internetskoj platformi Bitstamp sa sjedištem u Luxembourgu.

U međuvremenu je vrijednost najpoznatije kriptovalute dramatično pala, na 7.700 dolara u ponedjeljak oko podneva na Bitstampu, pod utjecajem bojazni da će regulatori širom svijeta oštro ograničiti transakcije digitalnim valutama.

Glasnogovornica američke banke JP Morgan Chase kazala je da trenutno ne obrađuju kupnju kriptovaluta kreditnim karticama zbog velikih oscilacija njihovih vrijednosti i pratećeg rizika. Glasnogovornica Citigroupa potvrdila je da su uveli sličnu zabranu ali nije navela razlog.

Zabrana se odnosi samo na kupnju kreditnim karticama, dok korisnici debitnih kartica još mogu kupovati kriptovalute, javlja Poslovni.hr.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo