Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 15:18 |

Konaković posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je povodim obilježavanja 24. godišnjice stradanja Sarajlija i granatiranja pijace Markale, posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

To je bila prva posjeta premijera Muzeju, koji je nakon obilaska kazao da bi svi građani BiH i svi koji je posjete trebali doći u tu instituciju.

Ukazao je na to da je ovo vrijeme u kojem se pokušavaju izjednačiti žrtva i zločinac, te promijeniti karakter rata.

- Čini mi se da smo premalo svjesni ili uopšte nismo svjesni šta smo i kako preživjeli prije 20 godina u BiH. Na žalost, ni naša politička scena ne govori tome u prilog, više se danas bavimo svojim ličnim interesima, foteljama – kazao je premijer Konaković.

Ali upravo sa ovog mjesta, dodao je, trebamo čuti jasne poruke o tome kako bismo se trebali ponašati 20 godina nakon agresije na BiH.

Istakao je da u ovom malom prostoru Muzeja impresivni broj dokaza, pokazatelja teških ljudskih priča, stradanja najmlađih i najstarijih, trudnih majki sa nerođenom djecom govore o zločinu, genocidu, zvjerstvu, "o onome što na žalost danas u dijelovima BiH neki ljudi još uvijek veličaju i slave".

- Nama to nije bila dovoljna opomena i apelujem na sve one s razumom, na probosanske, civilizacijske i ljudske snage da što češće, više i ozbiljnije posjećuju ovakve i slične objekte i time podsjećaju šta nam je zadatak, da ovu državu gradimo na način na koji su nam svi stradali ostavili u amanet, a nikako kako to danas radimo – rekao je Konaković.

Kazao je da će Vlada KS podržati ovakve projekte, te će staviti na raspolaganje raspoložive resurse, sve što budu mogli, kako bi muzej bio pristupačniji za posjetioce.

Sa premijerom Konakovićem Muzej ratnog zločina i genocida obišli su i član kolegija direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović i predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, koji su ukazali na važnost čuvanja eksponata jer svaki od njih ima svoju priču, priču bola, nestanka i opstanka, naglašavajući da je primarni cilj ne zaboraviti žrtve.

Mešković je kazao da je Općinsko vijeće Stari Grad dodijelilo novi prostor Muzeju zločina i genocida u ulici Muvekita 11, u prostoru od 220 kvadrata, a za očekivati je da će na novu lokaciju preseliti za mjesec dana.

Inače, Muzej je otvoren prije dvije godine, a ono što je izloženo je samo dio kolekcije koju ovaj Muzej posjeduje, no zbog manjka prostora nisu u mogućnosti sve izložiti.

Pozivaju građane da donose svoje predmete i priče kako bi bile sačuvane od zaborava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konaković: Odziv bošnjačkih lidera regiona pokazuje interes za zemljom koju smatraju svojom maticom (VIDEO)

Konaković o regionalnom skupu bošnjačkih predstavnika: Jedinstvo Bošnjaka se počinje dešavati

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana