Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 13:21 |

Bukvarević u posjeti Turskoj

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH Šerifom Patković, na poziv Udruženja „Gazije“ iz Turske i gradonačelnika Istanbula, bili su u posjeti Istanbulu.

Bukvarević se sastao s gradonačelnikom Istanbula Mevlütom Uysal, te se zahvalio na svemu što Republika Turska radi za Bosnu i Hercegovinu i prezentovao projekte koje realizuje Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkoga rata.

Radi se o projektima pomoći u zapošljavanju boračkih kategorija, na prvom mjestu zapošljavanju djece šehida i zapošljavanje kroz boračke zadruge. Kako već postoji 80 boračkih zadruga, planiran je projekat Sajam boračkih zadruga, koji će biti održan u Sarajevu u drugoj polovini ove godine.

Bukvarević je uputio poziv gradonačelniku Istanbula da bude gost Sajma i Bosne i Hercegovine, te da pomogne u povezivanju kompanija iz Istanbula i boračkih zadruga, u cilju što veće proizvodnje i plasmana proizvoda koje proizvode boračke zadruge.

Patković je upoznao gradonačelnika Uysala s ciljevima boračkog zadrugarstva, a to je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija i rehabilitacija istih, te ga je također informisao da je oformljen Borački zadružni savez Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti nosilac udruženog djelovanja boračkih zadruga i najavljenog Sajma boračkog zadrugarstva u Sarajevu.

Federalni ministar se sastao i s ministrom kulture i turizma, odnosno dopremijerom Vlade Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Na prijemu kod dopremijera, istaknuta je opredjeljenost Bosne i Hercegovine na njenom europskom i NATO putu i još jednom iskazana zahvalnost predsjedniku, Vladi i narodu Republike Turske na podršci Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima.

Tom prilikom je istaknuto zajedničko opredjeljenje za daljnji razvoju odnosa na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno se razgovaralo o razvoju kulture sječanja na sve žrtve u agresiji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Najavljeno je da će iz Turske, putem udruženja „Gazije“, doći do 1.000 učesnika Marša mira, a domaćini će biti predstavnici Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'