Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 12:51 |

Vlada TK podržava Donorsku mrežu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5.februara (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona podržat će manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana bubrega, dogovoreno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića s predsjednikom Donorske mreže BiH Senaidom Trnačevićem i predsjednicom Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika TK Eldinom Softić.

Riječ je o centralnoj manifestaciji, za cijelu BiH, koja je posvećena svim donorima u BiH, a u okviru koje će, 10. marta 2018. godine, u krugu UKC-a Tuzla biti posađeno „Drvo života“, kao znak sjećanja na sve darivatelje organa u BiH, saopćeno je iz Vlade TK.

Nakon ovog simboličnog čina, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli bit će održana svečana tribina, na kojoj će predavači iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH govoriti o značaju darivanja organa i transplantacijama, a svoje prisustvo i obraćanje potvrdio je i osnivač transplantacije u UKC Tuzla prof. dr. Ferdinand Muhlbacher.

 - Vlada Tuzlanskog kantona i ja lično u potpunosti podržavamo transplant program, prije svega kao humani čin koji omogućava neuporedivo kvalitetniji život pacijentima. Istovremeno, analizirajući godišnje troškove dijalize po jednom pacijentu i uspoređujući ih s ukupnim troškovima transplantacije, jednostavno je vidljiva i ekonomičnost transplant programa - rekao je premijer Gutić.

Dodao je da je podrška ovoj manifestaciji mala pomoć promociji donorske mreže, te apel za osviještenje građana o blagodatima koje pruža transplant program.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pomoć Vlade TK u izmirenju doprinosa za zaposlenike u 'Kuli' Gradačac

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom