Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 12:30 |

Nenadić i Sindikat o potpisivanju kolektivnog ugovora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je danas s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine o zaključivanju kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Kako je naglasio Nenadić Ministarstvo je 22. januara nadležnima u Gradu Sarajevo i općinama uputilo na saglasnost usaglašeni tekst ovog kolektivnog ugovora, izražavajući očekivanje da će uskoro biti pribavljeno njihovo mišljenja po tom zahtjevu.

- O zauzetom stavu Vlade KS Ministarstvo će obavijestiti predstavnike Federalne vlade koja je rukovodila i koordinirala svim aktivnostima s predstavnicima svih kantona u procesu pripreme ovog kolektivnog ugovora - pojasnio je Nenadić.

Na sastanku je razgovarano i o donošenju zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, koji je prilično usuglašen s tri reprezentativna sindikata, a u toku je usaglašavanje u vezi načina obračuna plaća te nagrađivanja radnika.

Bilo je riječi i o načinu rješavanja pitanja prijevoza na posao i s posla zaposlenika u Kantonu, pri čemu su istaknuti razlozi zbog kojih se Vlada opredijelila na kupovinu kupona za prijevoz te je naglašeno da se izuzeci mogu, u skladu s vladinim zaključcima, bez problema rješavati.

Sindikat je o tome pismeno obavijestio Vladu te i na ovaj način iskazao kako očekuje skoro rješavanje ovog pitanja.

Ministar Nenadić je informirao predstavnike Sindikata o pritisku na Federalnu agenciju za državnu službu i Odbor državne službe za žalbe koji je rezultirao velikim brojem žalbi, i to njih 900, te s više od 800 tužbi na sudu u upravnim sporovima koji se vode po osnovu rješenja ovog odbora u FBiH.

Upoznao je predstavnike Sindikata s naporima koje ulaže Vlada KS s ciljem unapređenja rješavanja ovog pitanja u Federaciji te najavio da će se vrlo brzo nastaviti implementacija budžetske podrške nadležnim organima Federacije BiH, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta