Ekonomija     | 03.02.2018. 19:04 |

Dedić: Uredbom o raspodjeli sirovine zaštititi drvnu industriju

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je danas pogone firme TAMEX u Busovači, koja se 23 godine bavi proizvodnjom domaćeg namještaja i zapošljava više od 450 radnika.

- Namještaj iz ove tvornice je namijenjen za evropsko tržište, a najviše se izvozi u Austriju i Njemačku. O kvalitetu proizvoda porodice Ibreljić svjedoče mnogobrojni certifikati, ali i interes kupaca - istakao je Dedić.

Ukazao je da je prošla godina bila izuzetno važna za drvopreređivače, te da drvna industrija u Bosni i Hercegovini doživljava stalnu ekspanziju i svake godine bilježi sve veći rast, pogotovo u pogledu izvoza.

Federalno ministarstvo, kako kaže, nastoji da pruži što veću podršku domaćim proizvođačima namještaja kako bi imali obezbjeđenu sirovinu i bili konkurentniji na tržištu.

Prošle godine Vlada Federacije BiH usvojila je dva veoma bitna dokumenta iz oblasti šumarstva: zakon o šumama i Šumarski program, koji bi se, očekuje Dedić, uskoro sa Programom razvoja drvne industrije trebali naći pred poslanicima Federalnog parlamenta.

Nakon usvajanja zakona slijedi donošenje nove odluke i kriterija za raspodjelu drvnih sortimenata iz državnih šuma.

- Naši privrednici se odavno žale na poteškoće u nabavci sirovine. Planiramo dakle donijeti Uredbu koja će favorizovati preduzeća sa većim stepenom finalizacije proizvoda. Logično je da umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske, trebamo da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta u BiH - naglasio je Dedić.

Ovom prilikom, upozorio je da problem raspodjele sirovine zahtjeva hitno rješenje. U slučaju da se zakon o šumama u skorijem roku ne nađe na dnevnom redu sjednica oba doma Parlamenta FBiH Dedić poručuje da će insistirati da nadležno ministarstvo, u ovom slučaju Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, donese Uredbu još prije zakona.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pad izvoza drvne industrije BiH, izuzev namještaja i drvenih montažnih kuća

U Sarajevu konferencija 'PIT DrwoCon 2023' o stanju u drvno-prerađivačkom sektoru (VIDEO)

Vlada FBiH suglasna s produženjem zabrane izvoza određenih drvnih sortimenata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo