Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 16:19 |

Potpredsjednica Federacije BiH u posjeti bugojanskim penzionerima

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 2. februara (FENA) - Novi Zakon o PIO donijet će bolje dane za sve penzionere, a naročito one s najnižim primanjima, kazala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović prilikom današnje posjete Udruženju penzionera u Bugojnu.

Smatra kako će se novousvojenim zakonskim propisima „ispraviti nepravda prema velikom broju penzionera i ukloniti nepravilnosti, prisutne u primjeni ranijeg zakona“.

-Zakon iz 1998., koji se do sada primjenjivao, donio je ogromne razlike između najviših i najnižih penzija, te brojne druge nepravilnosti u penzionom sistemu - naglasila je.

Novi Zakon o PIO će, dodaje, stabilizirati stanje u penzionom fondu, i omogućiti da materijalni položaj većine penzionera bude bolji.

-Zahvaljujući Vladi Federacije BiH i udruženjima penzionera, koja su aktivno sudjelovala u cijelom postupku, mi sada imamo zakon koji predviđa usklađivanje penzija s troškovima života - naglasila je Mahmutbegović.

Istaknula je da će posebna pažnja biti posvećena pitanju zdravstvene zaštite penzionera, koje će se nastojati riješiti na način da svi penzioneri u Federaciji BiH imaju jednaka prava po tom osnovu. 

Predsjednik Udruženja penzionera u Bugojnu Redžep Dolovac zahvalio je potpredsjednici Federacije BiH na posjeti, istakavši kako su informacije koje  je prenijela od velikog značaja za članove tog udruženja.

-Mi u Bugojnu smo spremni na implementaciju novog zakona. Posebno nas raduje inicijativa kojom se teži ujednačiti pravo na zdravstvenu zaštite u cijeloj Federaciji BiH, jer su mnogi penzioneri bolesni - kazao je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mahmutbegović: Sebija Izetbegović je magistrirala sa desetinama svjedoka, a ne sama pred sobom u četiri zida

Mahmutbegović: Zaustaviti hajku na reisa Kavazovića

Mahmutbegović: BiH je bila, jeste i ostat će za vijeke vjekova, država ravnopravnih naroda i građana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo