Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 14:40 |

Milanu Gavrilović ponovno suđenje ili potvrđivanje oslobađajuće presude

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine zatraženo je da presuda Milanu Gavriloviću, kojom je oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen u Prijedoru, bude poništena i da mu se ponovo sudi, dok njegova odbrana smatra da su “pravilno ocijenjeni dokazi i djela”.

Tužilaštvo BiH je u žalbi navelo da su u prvostepenoj presudi počinjene povrede krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Tužilac Sedin Idrizović je kazao da u prvostepenoj presudi nije navedeno postojanje širokog i sistematičnog napada na području općine Prijedor, niti da je vršen progon civila, javlja BIRN-Justice Report. 

- Sud nije ispitivao ulogu optuženog kao suizvršioca, nego njegovu ulogu naređenog - pojasnio je Idrizović, dodavši da nije ispitivana ni vjerodostojnost iskaza oštećenog Senada Kapetanovića.

Prvostepenom presudom Sud BiH je oslobodio Gavrilovića optužbe da je od maja do augusta 1992. godine, čineći nečovječna djela, učestvovao u progonu nesrpskog stanovništva s područja općine Prijedor. Oslobođen je optužbe da je ponižavajuće postupao prema zatvorenicima prilikom obezbjeđivanja transporta iz logora Omarska na Manjaču, kao i da je izgladnjelog i vidno mršavog Senada Kapetanovića u autobusu udario desnom nogom u desni dio glave.

Odbrana Gavrilovića je u odgovoru na žalbu istakla da ostaje kod pisanih navoda, napomenuvši da su u presudi pravilno ocijenjeni dokazi i djela.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Jedanaestorica oslobođena krivnje za ratni zločin

Kosovo: Srbin oslobođen optužbi za ratni zločin

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo