Najave     | 05.02.2018. 09:33 |

VSTVBiH organizuje okrugli sto o unapređenju izvršnog postupka u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) organizuje sutra na Ilidži okrugli sto pod nazivom "Unapređenje izvršnog postupka u BiH odabirom efikasnog sredstva izvršenja“.

Svrha okruglog stola je otvaranje javnog dijaloga o identifikaciji optimalnog modela sistemskog rješenja izvršnog postupka u BiH i istovremena promocija efikasnog sredstva izvršenja u skladu s važećim zakonima u BiH i preporukama EU. Planirana je diskusija i  izlaganje dosadašnje prakse  pristupa podacima dužnika u izvršnom postupku koji se u zakonu smatraju ličnim, te podliježu zaštiti, iz ugla Agencije za zaštitu ličnih podataka, tražitelja izvršenja/tužitelja, kontrolora podataka i sudova.

Polazna osnova za tu diskusiju bit će zaključci međudržavne radionice „Reforma izvršnog postupka – način unapređenja efikasnosti pravosuđa“ koja je održana u septembru 2017. godine u saradnji s Generalnom direkcijom Evropske komisije za proširenje putem Instrumenta za tehničku/savjetodavnu pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) kao i „Analiza  zakonodavnih izmjena za izmještanje komunalnih/izvršnih predmeta iz sudova formiranjem javnih ili privatnih agencija” koju su 2015. godine stručnjaci VSTV-a BiH izradili s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja za reformu izvršnog postupka.

Okrugli sto, koji će sutra biti održans početkom u 09.00 sati u hotelu Terme, je dio aktivnosti projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza kojeg finansira Vlada Švedske, a u sklopu kojeg VSTVBiH provodi značajne aktivnosti usmjerene na unapređenje izvršnog postupka imajući u vidu kompleksnu problematiku izvršnog postupka u BiH, neusaglašenost sudske prakse, neadekvatan odabir sredstva izvršenja i različitost tumačenja pojedinih zakonskih odredbi iz navedene oblasti.

Učesnici okruglog stola su predstavnici pravosudnih institucija, javnih komunalnih preduzeća, ovlaštenih kontrolora ličnih podataka kao i relevantnih pokretača izvršnog postupka, saopćeno je iz VSTVBiH. 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana