Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 12:26 |

U Prijedoru će se graditi stanovi za korisnike kolektivnih centara

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. februara (FENA) – Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš (RS) potpisao je danas Ugovor o izgradnji zgrade sa 20 stanova za najugroženije izbjegle i raseljene osobe u Prijedoru.

Čordaš je istakao da se ovaj stambeni objekat gradi u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara (CEB2), te da vrijednost radova iznosi oko 1.200.000 maraka.

Početak radova očekuje se krajem ovog mjeseca.

-Veliko mi je zadovoljstvo što će korisnici, koji pripadaju najugroženijim kategorijama izbjeglih i raseljenih lica, već iduće godine moći useliti u nove stanove - rekao je Čordaš, saopćeno je ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

Implementator Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja CEB2 na prostoru RS-a je entitetsko Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica.

Ukupna vrijednost Projekta za područje RS-a iznosi 29.178.194 eura, od čega je 18.169.413 eura kreditnih sredstava, dok je 11.008.781 euro doprinos lokalnih zajednica.

Korisnici kolektivnih vidova smještaja najugroženija su kategorija raseljenih lica i izbjeglica, a samim tim i „Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ (CEB 2), kojim će biti riješeno njihovo stambeno pitanje, predstavlja jedan od najhumanijih projekata, kada se govori o zbrinjavanju izbjeglica, raseljenih i povratnika.

Realizacijom ovog projekta bit će stambeno zbrinute ukupno 694 najugroženije porodice, kroz 18 potprojekata u 15 gradova i općina na prostoru RS-a  i to u Derventi, Doboju, Trebinju, Foči, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Modriči, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu, Rudom i Višegradu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo