Regija     | 01.02.2018. 16:46 |

Brnabić: Moramo se vratiti Bruxelleskom sporazumu, Priština nije provela dogovor

FENA Agencije

BRDO KOD KRANJA, 1. veljače (FENA) - Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija "da Srbija neće morati da prizna neovisnost Kosova zbog članstva u EU" predstavlja jasnu i nedvosmislenu poruku, i dodala da Priština nije sprovela dogovore predviđene Bruxelleskim sporazumom koji je potpisan prije skoro pet godina.

"Moramo se vratiti Bruxelleskom sporazumu. On je potpisan prije skoro pet godina i Priština ništa nije uradila da se implementira, dok je Srbija uradila najveći deo posla", rekla je Brnabić novinarima na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gdje je održana zajednička sjednica vlada Slovenije i Srbije.

Premijerka je kazala da zemlje koje su priznale neovisnost Kosova treba da pozovu Prištinu da poštuje dogovore i da "ne bježi od njih".
 
Povodom najavljenog pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, Brnabić je rekla da izjava predsjednika Europskog parlamenta kako Srbija neće morati da prizna neovisnost Kosova zbog članstva u EU, predstavlja jasnu i nedvosmislenu poruku, prenosi Beta.
 
Brnabić je rekla da je važno da Priština bez otvaranja novih pitanja ispuni svoje obveze predviđene sporazumom.

Ona je rekla da je "svakako dodatno zakompliciralo situaciju ubojstvo Olivera Ivanovića", da je "to bio potencijalni udar na regionalnu stabilnost", ali je ocijenila da je Srbija "pokazala da je racionalna".

"Mislim da je loša odluka to što Srbiji nije dozvoljeno da sudjeluje u istrazi. Mi smo htjeli podijelit odgovornost i sada je odgovornost samo na njima", izjavila je premijerka.

Dodala je da postoji izvjesna odgovornost EU, a da Srbija kao kandidat za članstvo očekuje da će "Unija poduzeti svoj dio odgovornosti da se ubojica nađe".

"Beograd je pokazao da je spreman za dijalog. Srbija je u posljednje četiri godine pokazala drugačije lice da može da bude strpljiva, da razmišlja hladne glave, da bude tolerantna, fleksibilna i da poštuje dogovore i sporazume na koje je stavila potpis", rekla je ona.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Brnabić: Hvala oporbi koja je došla na dijalog, usred smo oluje, vjetrovi udaraju u Srbiju

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta