Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 16:41 |

Priština - Naseru Kelmendiju šest godina zatvora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Naser Kelmendi osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na šest godina zatvora zbog stavljanja u promet droge, dok je istom presudom oslobođen krivnje za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, organizirani kriminal i ostala djela koja su mu optužnicom Specijalnog tužilaštva Kosova stavljena na teret.

Proglašen je krivim po tački optužnice koja ga je teretila da je stavio u promet oko 25 kg heroina.

Kelmendiju će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2013. do 2017., kada mu je ukinuta ova mjera.

Osim ubistva Delalića, optužnica u više tačaka je Kelmendiju na teret stavila da je rukovodio grupom koja je proizvodila, dopremala, rasturala i posjedovala drogu, ali kosovski Sud nije našao da su ova djela dokazana.

Optužnica je podignuta 2014. godine, a suđenje Kelmendiju je počelo sredinom januara naredne godine te je u startu postupka izjavio kako mu je "proces montiran u BiH".

Za Kelmendijem je Sud BiH raspisao potjernicu nakon što nije pronađen u državi u septembru 2012. godine, kada su policijske agencije započele sa realizacijom akcije kodnog naziva "Lutka", usmjerenu na borbu protiv organiziranog kriminala i rješavanje teških djela, poput ubistava.

Po toj potjernici, uhapšen je Prištini u maju 2013., ali s obzirom na to da Kosovo i BiH nemaju ugovor o izručenju, Kelmendiju se sudi u Prištini.

Tokom postupka u Osnovnom sudu u Prištini, saslušan je i određeni broj svjedoka iz BiH, među kojima je i delagat Doma naroda PSBiH Fahrudin Radončić koji je iskaz u ovom postupku dao u nekoliko ročišta.

Protiv Radončića se u Sudu BiH vodi postupak za ometanje rada pravosuđa, po optužnici da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Na presudu Kelmendiju postoji mogućnost žalbe, prenosi BIRN - Justice Report. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Prvi put ozvaničeno povezivanje gradova Sarajeva i Prištine

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'